IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Германия трябва да инвестира повече

Берлин трябва да харчи повече пари, за да съживи икономическия растеж в Европа, смята директорът на европейския департамент на фонда Пол Томсен

20:00 | 12.04.19 г. 1
<p>
	Пол Томсен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Томсен. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова днес Германия, чийто икономически растеж тази година може да се забави до 0,8 на сто, да използва бюджета си, който ѝ дава поле за действие и да инвестира повече. 

В същото време директорът на МВФ за Европа Пол Томсен, който отправи този апел, призна, че Германия вече е положила усилия в тази насока.

"Германия действа по-скоро добре, но тя трябва да положи повече усилия", заяви Томсен на пресконференция. Той призова Берлин да харчи повече пари, за да съживи растежа, който в Европа се забавя.

Германският министър на финансите Олаф Шолц пред журналисти отхвърли твърденията, че правителството му не взема достатъчно мерки, за да стимулира икономиката си.

"Имаме мащабна стратегия за инвестиции", заяви той пред журналисти и допълни, че държавните капиталовложения нарастват повече, отколкото през предходните години.

"Ние не сме в рецесия, а в забавен растеж", подчерта Шолц.

МВФ преразгледа към понижение прогнозата си за растежа на Германия за 2019 година и вече очаква той да бъде едва 0,8 на сто или с 0,5 пункта по-малко от предишната предварителна оценка.

Вчера френският министър на финансите Брюно Льо Мер предложи на европейските си партньори "договор" от четири пункта за справяне със забавянето на темпа на икономическия растеж. Една от тези точки е нарастване на разходите в страните, които има поле за маневриране в бюджета, имайки предвид Германия и Холандия.

В сряда Market Watch съобщи, че инфлацията в Германия се забавя през март до 1,3% на годишна база заради по-бавното нарастване на цените на храните. Така тя се намира на най-ниското си ниво от април миналата година.

Това е поредния предупредителен сигнал от тази седмица за здравето на германската икономика, след като данните за вноса и износа на страната през февруари отчитат спад на фона на тревогите около глобалната търговия. Износът регистрира понижение с 1,3% на месечна база до 108,8 млрд. евро, а вносът е намалял с 1,6% до 90,9 млрд. евро. Спадът е по-голям от очакваното.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Не мисля, че решението е да харчи повече, а да използва огромния си бюджет по-ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още