IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания притиска технологичните компании сами да инвестират в чиста енергия

Местните енергийни дружества вече не могат да отговорят на повишеното търсене на електроенергия при дата центровете, изградени в страната

21:00 | 12.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Представители от левицата в датско правителство искат да прокарат закон, който да задължава технологичните гиганти да инвестират сами в „зелената“ енергия, ако искат техните центрове за данни да продължават да функционират на територията на страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Алиансът на „червено-зелените“ предлага промяната, въпреки че е част от опозицията в настоящия парламент. Настроенията в Дания са такива, че е вероятно скоро именно те да оглавят кабинета и ако проектозаконът им не мине през тази година, то след изборите през лятото може да се стигне до въпросната промяна.

Поводът за предложението идва от факта, че енергийните дружества в страната изнемогват в захранването на дата центровете на Facebook, Google и Apple. Прогнозите са, че до 2030 г. 17% от цялата произведена енергия в Дания ще се използва именно за нужните на технологичните компании. Опасенията са от Датския съвет по климатичните промени (ДСКП), от където идва и друго притеснение. Всеизвестно е, че скандинавската страна иска да се превърне в първата в света, която използва изцяло възобновяеми източници на енергия до 2050 г., но с оглед прогресивно растящите нужди на бизнеса целта е напът да се превърне в мечта. Изследването на ДСКП пресмята, че изграждането на допълнителни вятърни електроцентрали би струвало годишно на държавата 400 млн. крони (105 млн. лева).

Американските технологични гиганти по-рано приветстваха идеята да инвестират в собствени вятърни централни, но управляващите негодуват от това, че няма особена яснота около финансирането. Евентуален закон би задължил компаниите да влагат собствени средства без да залагат на субсидии, както е в момента, и без да задължават държавата да им изкупува излишната енергия на свободни цени.

Apple в момента строи един от най-големите центрове за данни в света на стойност 1 млрд. долара в близост до датския град Виборг. А Facebook и Google на свой ред изкупуват земя със същата цел съответно около Одензе и Фредериция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
pjc50313869
преди 4 години
Бил ли си в Дания?!? Повярвай ми, никога няма да се осъзъби... цялата енергия е от ВЕИ, изключително диверсифицирана и иновативна. С БВП на човек 6 пъти повече от някой умник в газпром, спокойно могат да се осъзбят и няма кой копче да им каже. Тук за разлика от талибани като теб в България, цялото образование на децата от най-ранна детска възраст е насочено към енергийно ефективен живот и използване на възпобновяеми източници, повярвай ми, цялото мислене е насочено натам. *** се събират отделно, рециклира се абсолютно всичко, което може да доведе до 1 джаул енергия. Не е случайно, че е страна от топ по стандарт на живот, сеш' се ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
По-скоро Дания ще стане първата цивилизована държава на света, която ще изпадне в енергиен колапс. Хем искат само ВЕИ, хем се зъбят на Газпром, разиграват ги да си променят трасето, резултатът от всичко това ще е, че самата Дания ще се... озъби. Само едно метеорогическо събитие като "незапомнените" студове и снежни бури в САЩ им трябва - оцелелите от студа ще изловят зелените талибани и ще ги избесят по уличните лампи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още