IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Обезпокоен съм за независимостта на Фед

Темата за независимостта на централните банки от политическа намеса беше сред ключовите в кулоарите на заседанията на МВФ

12:46 | 14.04.19 г.
<p>
	Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се намеси в разгорещения дебат за това дали американският президент Доналд Тръмп подкопава независимостта на Федералния резерв.

Драги, който говори пред репортери в рамките на заседанията на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон, заяви, че е „притеснен за независимостта на централните банки в други страни“ и особено „в най-значимата юрисдикция в света“, имайки предвид САЩ, съобщава Bloomberg.

Изказването на Драги е забележително, тъй като централните банкери обикновено се въздържат да коментират политически въпроси или събития в икономиката на други страни. По-късно той беше забелязан да разговаря в централата на МВФ с гуверньора на Фед Джером Пауъл, когото Тръмп често обвиняваше, че не прави достатъчно, за да стимулира американската икономика.

Доколко свободни са централните банки от политическа намеса беше ключова тема в кулоарите на заседанията на МВФ. Те се провеждат в момент, когато Тръмп се готви да номинира двама свои довереници в борда на Федералния резерв – Херман Кейн и Стивън Мур.

Политици от Турция до Индия също бяха обвинявани в последните месеци, че се стремят да влияят на хората, вземащи решения за паричната политика, което разгорещи дебата за значимостта на независимостта на централните банки. 

„Ако централната банка не е независима, хората може да си помислят, че решенията за паричната политика следват политически съвети, а не обективна преценка на икономическите перспективи“, каза Драги. „Централните банки трябва да имат свобода да изберат най-добрия начин да са съвместими“ с мандатите си, допълни той. 

Драги заяви още, че не вижда подобна заплаха независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) благодарение на правните предпазни механизми. Той също така не смята, че случаи на намеса в други страни подкопават глобалното доверие, съобщава Ройтерс. 

Отново в събота в отговор на въпрос на пресконференция за кандидатите за Фед и другите видове натиск върху централните банки управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че независимостта е служила добре на тези институции през годините и изрази надежда, че ще бъде така и занапред.

Управителите на Централната банка на Южна Африка Лесетя Кганяго и на Швейцарската национална банка Томас Йордан смятат, че централните банки вече са държани отговорни по силата на целите, които им поставят парламентите.

„Колкото по-ясен е мандатът на една централна банка, толкова по-лесно е тя да бъде държана отговорна“, заяви Кганяго. Йордан допълни, че „независимостта на централната банка е изключително важна“ и допълни, че според него „централните банки трябва да се придържат към относително тесен мандат“. „Двете неща вървят заедно“, смята той.

Гуверньорът на Канадската централна банка Стивън Полоз заяви, че от централните банки се очаква твърде много, след като те успешно се преборили с финансовата криза през 2008 г. и последвалата глобална рецесия.

„Някак си стигнахме до етап, в който хората смятат, че централните банки могат да направят всичко, а това не е вярно“, заяви Полоз във Вашингтон.

В отговор на въпрос за Кейн в събота американският финансов министър Стивън Манучин заяви пред репортери, че очаква Сенатът да обсъди кандидатурата. Той допълни, че Тръмп познавал Кейн „доста добре“, а Мур „дал значителен принос“ за данъчната реформа на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още