IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ представиха приоритетите си

ГЕРБ ще подпише споразумение за обща листа и със земеделците от "Никола Петков"

15:26 | 14.04.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ представиха акцентите в секторните политики в платформата на партията за евровота.

Отборът на ГЕРБ ще работи за реализация на програмата "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 млрд евро. Това обяви в началото настоящият български еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Бъдещето на Европа е цифрово, основни ценности са защита на личните данни и сигурността на европейските граждани, коментира тя. И добави, че европейският подход има за център човека. Инвестициите в цифрови умения са инвестиции в хората, днес около 44 процента от гражданите на ЕС нямат такива, отчете еврокомисарят.

Еврокауза на кандидатите от ГЕРБ за ЕП е и засилване на борбата с дезинформацията, включване на медийната грамотност в учебните програми.ГЕРБ ще работи за цифрова инфраструктура и инвестиции в нея, за по-добра свързаност на Западните Балкани и утвърждаване на България като лидер в цифровизацията, ще работи за намаляване таксите за роуминг между ЕС и Западните Балкани, декларира Габриел. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепя идеята за Европейски център за киберсигурност както и изграждането на европейски суперкомпютър.

Андрей Новаков обясни бюджетните акценти в политиката на ЕС като посочи, че европейският портфейл след 2020г. трябва да е един трилион и триста милиарда евро. Той опроверга твърденията, че след 2020 г. европарите за страната ни ще спрат. Увеличават се средствата за земеделие за България, малките населени места ще имат малко над 5 млрд. лв. за развитие на селските райони, отбеляза настоящият евродепутат и кандидат за нов мандат в ЕП.

Асим Адемов обърна внимание на увеличения европейски бюджет за образование, което е и основен приоритет на кабинета "Борисов". Нашата цел е всяко дете да бъде в училище, за малцинствените групи интеграцията е чрез образование, добави той. Адемов припомни, че 42 хиляди деца са върнати вече обратно в класните стаи.Очакванията били за три пъти повече средства по програмата "Еразъм" през следващия програмен период.

В изказването си Андрей Ковачев изтъкна, че 70 на сто от европейските граждани в т.ч. и българите искат европейски ангажимент в сферата на здравеопазване.

Той декларира още, че ГЕРБ работи за единна външна политика на ЕС и завършване процеса на присъединяване на Западните Балкани към Евросъюза както и за защита на българските общности, извън пределите на родината.
Ева Майдел се обяви за изграждане на единен европейски пазар с ясни правила, еднакви за всички, без двойни стандарти за храните, банковите такси. Вече са договорени 900 млн. лв. по плана "Юнкер" за 10 000 компании, посочи тя. Страната ни е покрила всички номинални критерии за еврозоната, затова целта е ускорено влизане в нея, коментира Майдел.

Да бъде увеличено до 85 на сто европейското съфинансиране за най-бедните райони ще настояват представителите на ГЕРБ в ЕП, обеща Лиляна Павлова. Сред целите на кохезионната политика е Европа да бъде по-зелена, достъп до иновации, инфраструктурна свързаност. От 2007г. досега въздействието на кохезионната политика върху БВП на страната ни е 11 процента, очакваме още 4-5 процента по-висок БВП именно благодарение на кохезионната политика, добави Павлова. Приоритети са също доизграждане на коридорите на трансевропейската транспортна мрежа, които минават през България в т.ч. и железопътните отсечки.

Ивелина Василева наблегна на инвестициите в по-чиста околна среда, в зелената икономика.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката и кандидат за член на ЕП, обяви, че след месец ще бъде даден стартът на газовата връзка с Гърция от премиерите на двете страни. Страната ни получи европейски средства за предпроектното проучване на хъб "Балкан", припомни той. Следващият стълб е обединение на пазарите на енергия, предстои създаване и на газова борса в следващия мандат на ЕК, заяви Станков. Той подчерта, че до 2030г. 32 процента от енергията трябва да е от възобновяеми източници.

Марин Захариев обеща, че ще работят за запазване на бюджета от Общата селскостопанска политика, както и че ще се борят в следващия период да има отделни плащания за младите фермери.

Разходите за отбрана да достигнат две на сто до 2024 г, ще работи Емил Радев и колегите му. ГЕРБ подкрепя общоевропейската позиция за отношенията с Русия, сред които е прекратяване на хибридната война, отбеляза той. България в Шенген е друга цел на ГЕРБ. От формацията настояват за засилено сътрудничество и обмен на информация между полицейските служби, за общоевропейска стратегия за борба срещу корупцията, за ежегодна оценка за нивото й във всички държави-членки.

Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще подпише споразумение за обща листа и със земеделците от "Никола Петков".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
ГРОБ = Граждани за Робско Обслужване на Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
С малката разлика, че сега ни управлява охраната на бай Тошо, очаквам през 2050-та да ни управлява чистача на Борисов у Банкя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
герб е новият отечествен фронт комунисти + земеделци никола петковисти. Отвратително - имам чувството, че 2019 е точно като 1946.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още