IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Добивът на петрол ще падне под един милион барела на ден

САЩ се представят най-добре в световен мащаб

15:43 | 14.04.19 г. 2
Експерт: Добивът на петрол ще падне под един милион барела на ден

826 са кладенците, които добиват шистов петрол. Ниво от 1000 може да се счита за сериозно количество. Саудитска пък Арабия произвежда 10,3 млн. барела дневно. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Цената на петрола сорт Брент надмина 70 долара, съобщи Преслав Райков. "Щатският е на 64 долара. 70-75 долара не е устойчива цена. Това е породено от геополитически конфликти в определени страни. Причината беше Либия. Под въпрос са 300 000-500 000 барела дневно, които могат да бъдат извадени от пазара, ако конфликтът се развие в определена посока. От там петролът се изстреля, подхранвайки другите страхове, че пазарът е не толкова добре снабден поради ситуацията и във Венецуела. Производството на петрол ще падне под един милион барела на ден, както и заради санкциите от САЩ. Проблематична е ситуацията в Нигерия", допълни той.

"Важен фактор са петрола е, че през 2020 г. влизат в регулация новите изисквания за морския транспорт и за съдържанието на сяра в горивото, които от 3,5 трябва да спадне на 0,5. Всички рафинерии се подготвят за отпадането на старото гориво и навлизането на новото".

По повод пазарите анализаторът твърди, че САЩ се представя най-добре в световен мащаб. "За момента се наблюдава силно доверие на инвеститорите към технологичния сектор въпреки проблемите в сектора. Само за годината доходността но компаниите там е 16-17%. Според мен техническата рецесия се случи в предните 6-8 месеца", смята Преслав Райков.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Без да чета статията ще ти кажа какво трябва да разбереш:подзаглавието на статията.....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
mancev
преди 4 години
Според заглавието, добивът не петрол на ден ще падне под милион, при положение че сега е малко под 100 милиона. Правилно ли съм разбрал? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още