IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заместникът на Мей: Не трябва да се определяме като партия на Brexit

Подкрепата на британците за консерваторите се е стопила до 29%

19:25 | 14.04.19 г.
<p>
	Дейвид Лидингтън.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Лидингтън. Снимка: Архив Ройтерс

Управляващата Консервативна партия във Великобритания не може да си позволи да бъде определяна единствено от Brexit, заяви фактическият заместник на премиера Тереза Мей Дейвид Лидингтън. В същото време обществено допитване показа, че невъзможността на Великобритания да напусне Европейския съюз по график се е отразила негативно на подкрепата за консерваторите, съобщава Ройтерс.

Авторитетът на Мей беше разбит от трите неуспешни опита да прокара сделката си за Brexit в парламента и обещанието страната да напусне съюза след договарянето на плана за излизане. Това засили слуховете за наследник на премиера и възможни парламентарни избори.

Стабилността на британската политика се изпари, като заплашва да разцепи както Консервативната партия, така и основните й опоненти от Лейбъристката партия и да изправи петата по големина икономика в света пред несигурно бъдеще.

Тъй като в парламента липсва консенсус като отражение на дълбоко разделеното население, всички варианти за изход от ситуацията остават възможни в идните седмици и месеци – напускане на ЕС със сделка, хаотично излизане без сделка или ново гласуване дали страната изобщо трябва да напусне съюза.

„Не трябва да се определяме като партия на Brexit“, заяви Дейвид Лидингтън, началник на кабинета и фактически заместник на Мей.

„Трябва да изпълним резултата от референдума…, но Консервативната партия трябва да остане национална партия и трябва да говори за неща, които са от значение за ежедневния живот на хората – жилищна политика, здравни услуги, стандарт на живот“, посочи Лидингтън.

Мей пое управлението след изненадващия вот на британците през 2016 г. за напускане на ЕС и правителството й беше парализирано от разделение заради Brexit и неспособно да задейства амбициозните реформи за справяне със социалната несправедливост.

Обществено допитване на института Opinium, публикувано от вестник Observer, показа, че консерваторите имат подкрепа от 29% от британците, което е спад със 6% спрямо 28 март. Те изостават със 7% от Лейбъристката партия.

Анализ на обществените допитвания след първоначалната дата за напускане на 29 март, публикуван в Sunday Telegraph, показа, че консерваторите ще загубят 59 места в парламента, ако изборите се проведат сега.

„Спадът до голяма степен отразява разочарованието сред гласувалите за напускане, около половината от тях биха предпочели излизане без сделка пред провал на правителството да осъществи Brexit“, казва социологът Джон Къртис.

Анализът показва, че Лейбъристката партия на Джереми Корбин ще спечели повече места, но все пак няма да има пълно мнозинство в 650-местния парламент. Шотландските националисти и малката центристка Либералнодемократическа партия също ще получат представителство в законодателния орган.

Лидингтън заяви пред ВВС, че преговорите за постигане на компромис с лейбъристите ще продължат, като двете страни се стремят към споразумение по план за Brexit, който може да спечели одобрението на парламента.

Той предупреди, че не може да се позволи преговорите да се протакат месеци наред, но не уточни дали правителството може да се откаже от изискването си бъдещите отношения с ЕС да не включват митнически съюз.

Парламентът е в 11-дневна ваканция до 23 април и британците се чудят какво ще се случи след това.

Стив Мърелс, главен изпълнителен директор на компанията за търговия на дребно Co-op Group, каза пред ВВС, че правителството е отложило вземането на решение за Brexit, но неговата компания ще продължи да планира за най-лошия сценарий на напускане без сделка.

Въпреки че получи удължаване на членството на Великобритания в ЕС до 31 октомври, Мей се надява да прокара сделката за оттегляне и да изведе страната от блока преди 23 май, за да предотврати участието на изборите за Европейски парламент.

Евроскептикът Иън Дънкан Смит, бивш лидер на Консервативната партия, заяви, че Мей трябва да е готова за напускане през юни. Той определи отлагането на Brexit като политическа смърт и призова премиера да предотврати участието на евроизборите.

„Сега премиерът трябва да вложи всичките си усилия да постигне излизане преди европейските избори, което след това ще й позволи да се оттегли, тъй като е направила, каквото каза, че ще направи – да извади Великобритания от ЕС по един или друг начин“, каза Дънкан Смит пред Sky News.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още