IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задържаха турски икономист заради обида към Ердоган в социалните мрежи

Мустафа Сонмес критикува управляващите в Турция, че не признават Екрем Имамоглу за победител в кметската надпревара в Истанбул

19:51 | 14.04.19 г.
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Полицията в Истанбул е задържала икономиста Мустафа Сонмес, известен с противопоставянето си на политиката на правителството, заради това, че е обидил турския президент Реджеп Ердоган в социалните мрежи, съобщава Bloomberg.

Сонмес бил отведен от дома си рано сутринта в неделя в полицейски участък в Истанбул, съобщи Анодолската агенция. Сонмес, който работи също като колумнист и телевизионен коментатор, е известен с критиките си към управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Адвокатът му Хюсню Айдин заяви, че Сонмес бил разпитват на дълго и на широко за туитите си след местните избори.

При последните си публикации в Twitter Сонмес критикува властите, че не признават Екрем Имамоглу за победител в кметската надпревара в Истанбул след изборите на 31 март. ПСР, която от дълго време управлява в града, иска повторно преброяване на гласовете и ново гласуване.

„Той беше задържан рано тази сутрин заради предполагаеми обиди към президента“, заяви Айдин. „След предаването му на полицията той беше освободен. Но това не означава, че няма да има съдебно дело срещу него“, допълни адвокатът в интервю за Bloomberg.

Свободата за публични критики към Ердоган и правителството му беше силно ограничена в Турция след юни 2013 г., когато малък седящ протест срещу преустройство на парка Гези в центъра на Истанбул се превърна в седмици на национални протести срещу правителството.

Ограниченията за свободата на словото станаха още по-големи след опита за държавен преврат през юли 2016 г. и прераснаха в репресии срещу журналисти, представители на академичните среди, артисти и военни, които се противопоставят на съсредоточаването на големи изпълнителни правомощия в президентската институция. Промяната беше одобрена на референдум през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още