IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Huawei: Тръмп е "страхотен президент", но има своите недостатъци

Рън Джънфей вярва, че арестът на дъщеря му ще я направи по-силна

17:26 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят и главен изпълнителен директор на китайския гигант Huawei Technologies заяви, че смята Доналд Тръмп за „страхотен президент“, но има „недостатъци“, които могат да засенчат политиките, предназначени да помогнат на американската икономика, пише CNBC.

И по-специално Рън Джънфей похвали намаляването на данъците, което по думите му ще помогне на компаниите да отчетат по-добри финансови резултати и ще насърчи фондовия пазар. Но според Рън отношението на американския президент към някои страни и компании може да засегне чуждестранните инвестиции в САЩ.

„Ако президентът Тръмп продължи да заплашва други страни и компании и продължи на случаен принцип да задържа хора, тогава кой ще рискува да инвестира в САЩ? Хората ще се страхуват да не попаднат в капан там“, коментира Рън в интервю за CNBC.

Той не разкрива кои страни и компании визира, когато коментира действията на Тръмп, нито споменава кого е задържал президентът.

Администрацията на Доналд Тръмп започна търговска война с Китай миналата година, а Huawei е пряко замесена в нея. САЩ и други страни блокираха или намалиха използването на оборудването на Huawei за новото поколение 5G мрежи заради притеснения, че фирмата помага за извършването на шпионаж в полза на Пекин.

Рън Джънфей заяви още, че вярва, че арестът на дъщеря му Мън Уанджоу, която е главен финансов директор на компанията, ще я „направи по-силна“, след като не се е сблъскала с много трудности в живота.

Мън беше арестувана през декември в Канада, след като американското правителство я обвини в измама, свързана с предполагаеми нарушения на санкциите на Съединените щати срещу Иран. Мън отрича обвиненията. В момента тя е под домашен арест в Канада и се очаква да се реши дали да бъде екстрадирана в САЩ.

„Смятам, че децата ми са израснали без много трудности. Малко проблеми могат да бъдат добри за тях“, коментира Рън Джънфей.

Запитан дали дъщеря му е „заложник“ на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, Рън заяви: „Може би“.

В интервю, дадено през март за канадската CTV, Рън разкри, че Мън Уанджоу е обмисляла да напусне Huawei преди ареста. „Тя разбра трудностите, пред които е изправена компанията, и иска да ни помогне да преминем през тях“, заяви баща ѝ, допълвайки, че Мън ще остане главен финансов директор на Huawei и след освобождаването си.

От гледна точка на главоболията си около своето оборудване, Huawei променя своята стратегия, свързана с интелектуалната си собственост. Рън Джънфей разкри, че компанията е „отворена“ да продава високоскоростни 5G чипове и други компоненти на конкурента си на пазара на смартфони Apple.

Най-големият производител на мрежово оборудване присъства на пазара на потребителски стоки от сравнително скоро със собствената си марка смартфони, но бързо се превърна в един от трите най-големи производители на смартфони в света по пазарен дял.

Huawei започна с продажбата на телефони на ниски цени, но през последните години насочи фокуса си към увеличаването на своя пазарен дял във високия клас стоки, където се конкурира с Apple и Samsung. Като част от усилията си Huawei разработи собствени чипове, в това число и модем, който да позволи 5G свързаност на смартфоните.

До момента този хардуер беше ползван само в устройствата на Huawei, но това може да се промени. По думите на Рън Джънфей фирмата обмисля продажбата на 5G чипове на Apple.

Apple обаче е малко вероятно да поиска процесора Kirin 980, защото вече има собствен процесор. Интерес у нея може да предизвика 5G чипът. Apple все още не е пуснала 5G телефон. Преди това компанията използваше чипове от Qualcomm и Intel за своите смартфони. Междувременно обаче Qualcomm и Apple са вплетени в тежка съдебна битка, свързана с патенти.

Apple е отказала да коментира въпроса пред CNBC.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още