IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за износа на Китай вдъхнаха увереност на борсите в Азия

Японският индекс Nikkei прибави близо 300 пункта към стойността си, докато акциите на корейската авиокомпания Asiana Airlines поскъпнаха с 30 на сто

10:46 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната сесия на зелена територия, след като оптимизмът на инвеститорите беше подкрепен от данните за китайския износ през март, които надминаха очакванията на анализаторите, съобщава CNBC. 

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 прибави 298,55 пункта, или 1,37%, към стойността си, приключвайки деня на равнище от 22 169,11 пункта.

Акциите на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co поскъпнаха с 0,80 на сто, след като Ройтерс съобщи, че съвместното предприятие за производство на батерии за електромобили, в което компанията има 20-процентен дял, е започнало строеж на нов завод в Китай.

Южнокорейският индекс Kospi отчете ръст от 0,42% до 2242,88 пункта. Книжата на авиокомпанията Asiana Airlines поскъпнаха с 30 на сто, докато тези на Air Busan и Asiana IDT прибавиха съответно по 29,80% и 29,78% към стойността си.

Поскъпването на акциите на авиокомпаниите беше предизвикано от новината, че дружеството Kumho Asiana Group, което притежава 33,5-процентен дял в Asiana Airlines, се е споразумяло да продаде част от него.

В Китай показателят на Шанхайската фондова борса Shanghai composite напредна с 0,37 на сто до 3200,31 пункта. В същото време хонконгският измерител Hang Seng записа ръст от 78,85 пункта, или 0,26%, до 29 988,61 пункта.

В петък Ройтерс съобщи, че износът на Китай през март е нараснал с над 14% на годишна основа, което е повече от очакваното от анализаторите, докато вносът е намалял със 7,6 на сто - по-рязък спад от прогнозирания.

азия азия

Така търговският излишък на страната достига 32,64 млрд. долара за месеца, по изчисления на Ройтерс, основаващи се на данни от митническите служби.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха вносът в Китай през март да нарасне със 7,3 на сто спрямо миналата година след резкия спад с 20,8% през февруари. Очакваше се вносът да се свие с 1,3% след понижението с 5,2 на сто през предходния месец.

В Австралия, местният индекс ASX 200 се повиши с 0,10 пункта до 6251,40 пункта, като много от секторите записаха понижения.

Продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай също оказаха положително влияние върху настроението на инвеститорите, посочва Вишну Варатан, ръководител в Mizuho Bank.

През миналата седмица министърът на финансите на САЩ Ситвън Манучин заяви, че Вашингтон и Пекин са постигнали предварителна договорка как ще се извършва контролът над спазването на споразумението.

Борсовият оптимизъм беше подкрепен и от прогнозата на финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20, според която глобалната икономика вероятно ще активизира своя растеж по-късно през тази година заради благоприятното развитие на преговорите между двете най-силни икономики в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още