IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Фраматом“ и представители от Унгария проявяват интерес към АЕЦ „Белене“*

Поканата за избор на стратегически инвеститор ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС в началото на май, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

13:05 | 15.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Срещи с представители на френската „Фраматом“ и консултанти по атомна енергетика към френското посолство, които са базирани в Турция, е имало миналата седмица по повод проекта АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти в Сочи изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев, където участва днес в XI Международен форум ATOMEXPO, съобщава БТА. 

Илиев добави, че се очаква другата седмица да има срещи и с представители от Унгария, които също са проявили интерес към проекта. Засега това са представителите, които са проявили интерес към проекта, откакто се обяви официално процедурата от министерството на енергетиката на 11 март, допълни изпълнителният директор на НЕК, като не пожела да даде повече информация по въпроса.

Илиев заяви, че те са разгледали площадката в Белене. Другата седмица ще има нова среща с тях, защото те са имали въпроси по процедурата за избор на стратегически инвеститор.

По отношение на българското участие в АЕЦ "Белене" страната ни ще участва единствено с активите, изтъкна изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) Петьо Иванов пред журналисти.

По думите му оценката на активите ще стане факт, когато вече има заявен реален интерес. "Оценката, която ние ще направим, трябва да бъде подплатена и от инвеститора. Това е въпрос на преговори, защото може да кажем, че стойността е по-висока от реалната", уточни Иванов.

В същото време енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на атомната електроцентрала ще бъде публикувана в официален вестник на Европейския съюз (ЕС) в началото на май.

Петкова припомни, че заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС.

„В рамките на форума ATOMEXPO предстои да проведем поредица от срещи с колегите от „Росатом“, с General Electric, предвиждаме среща с министъра за иновации и технологическо развитие на Сърбия Ненад Попович, тъй като разглеждаме възможността за реализация на АЕЦ „Белене“ като проект, който ще има регионално значение“, обяви Петкова.

По думите ѝ идеята е да се види каква е възможността сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия, “или под друга форма“.

Петкова уточни, че ще се срещне и с представители на френската компания „Фраматом“. „Надявам се днес да има успешни срещи, които да дадат повече яснота по развитието на АЕЦ „Белене“, коментира тя и обяви, че „на този етап няма предвидена среща“ с представители на китайската ядрена корпорация CNNC.

На въпрос защо се бави публикуването на поканата в официалния вестник на ЕС, Петкова отговори, че причината е „технологична“, тъй като съобщението трябва да бъде преведено на всички 27 езика. 

От своя страна ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов заяви, че тазгодишното издание на ядрения форум е поставило нов рекорд по отношение на интерес и посещаемост.

По думите му в Сочи са пристигнали повече от 3500 делегати, като тази година значително са се увеличили чуждестранните гости - над 1500 представители.

Лихачов добави, че се очаква в рамките на форума да се обсъди приносът на атомната енергия към борбата с климатичните промени, както и значението на ядрените технологии за развитието на различните сектори от публичния живот.

*Информацията е актуализирана в 13:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
нормално да е 8% - доган , р.овч. , първанов и ко. ... кой за хотели , кой за сараи и летящи чинии , всеки си има нужди някакви :))) ... аз мисля че за египет ще го построят , щото там голем зор за електричество пък само с газ не става . а и хората , колкото и странно да звучи , все пак мислят за въглеродни квоти и климата , дори в египет :))) . а пък и бвп от $235млрд. не е като нашия и на унгария :))) , пък и напоследък спряха да се бият с израел , даже за съвместен бизнес говорят :))) ... знам ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Пропуснах да запитам унгарците, защо не се напънат в Пакш, ами дошли у нас да инвестират? И той буксува като Акую. Имали много кандидати за инвеститори, но никой не подписва договор. Тези които бяха разписали, през глава се разбягаха когато им представиха сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Аз лично се съмнявам, че Египет ще успее да върне заема от 25 милиарда долара, които ще отпусне русия. По принцип руснаците са царе на сделките кон за кокошка. Натискат Египет да купи руски изтребители за 2.5 милиарда като в замяна ще им отпуснат 25 милиарда долара кредит и ще върнат руските туристи. Вярно е че с кредита ще се купят руски технологии, но връщането му не е толкова безпроблемно, колкото си мислят. Последна справка Венецуела. Мен обаче ме касае друго, защо за египтяните лихвата е 3%, а за Южен поток ни искаха 8% и 22 години трябваше да работи, само за да се изплати? Защото сме братчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
иначе по темата , все си мисля че тази енергийна министърка се чуди как да оскъпят още и без това скъпият проект ... е наскоро росатом са сключили най-голямата сделка от десетина години насам с египет , цитирам :Алексей Лихачов заяви, че "Росатом" е подписал търговски сделки с Египет на стойност $60 млрд. за изграждане на атомната електроцентрала "Дабаа", както и за поддръжката и доставката на ядрено гориво. Сумата от 60 милиарда долара е цената на жизнения цикъл, а самите реактори струват около 29 милиарда долара.https://energypost.eu/egypts-60-billion-bet-on-nuclear-energy/вече са одобрили площадката :https://***.world-nuclear-news.org/Articles/Site-approval-for-Egyptian-nuclear-power-plantа тука некви милиарди и милион говорят при условие че площадката е почти готова , има и оборудване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
ха ха , остава да си намериш и един АЕЦ дето да управляваш , че май го имаше записано в изискванията ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
Ми то да взема и аз да си кръся една компания пиоатом и да се пиша стратегически инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още