IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Руби: Ядрената енергия е важен елемент в процеса на електрификация

Справедливият енергиен преход не трябва да се превръща в една празна фраза без стойност, предупреждава генералният секретар на Eurelectric

08:17 | 24.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric. <em>Снимка: Flickr</em></p>

Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric. Снимка: Flickr

Кристиан Руби е генерален секретар на Асоциацията на електроенергийната индустрия в Европа – Eurelectric, която подпомага развитието на енергийния преход към по-чиста енергия, и е един от най-сериозни привърженици на идеята за нисковъглеродна икономика.

В интервю за Investor Руби представя гледната точка на асоциацията по отношение на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия, декарбонизацията, новите енергийни тенденции в транспортния сектор и в енергийната ефективност при жилищата:

Европейските страни имат различни отправни точки по отношение на енергийния преход. Ето защо е изключително важно да се даде възможност за начертаване на различни пътища и да се обособи един справедлив преход, смята експертът.

„Трябва да гарантираме, че „справедливият преход“ не се превръща в една празна фраза“, посочва Руби, добавяйки: „Справедлив преход“ означава, че са осигурени средства за препитание на хората, а засегнатите региони продължават да имат достатъчно работи места и ясна перспектива за бъдещето“.

По неговите думи преходът трябва да бъде подкрепен със значителни икономически средства, поради което Euelectric призовава за насочване на фокуса към Just Energy Transition Fund - международен фонд, който подкрепя енергийния преход в страни, които са силно зависими от въглищната енергия.

Днес атомните електроцентрали осигуряват около половината от чистата електроенергия в Европа. Именно поради тази причина тези съоръжения са важни за осигуряването на нисковъглероден енергиен микс.

Руби посочва, че ядрената енергия вероятно ще играе важна роля в страни, където достъпът до възобновяеми източници е ограничен.

Конвенционалните технологии ще бъдат основен фактор за гарантирането на сигурността на доставките през следващото десетилетие, но е ясно, че за да се създаде неутрална спрямо климата икономика, въглищата трябва да бъдат премахнати, подчертава още експертът.

„Замяната на въглищата ще зависи от редица фактори: разширяването на капацитета на технологиите, базирани на възобновяема енергия, както и внедряването на решения за съхранение на енергия в промишлен мащаб и резервно захранване от конвенционални централи“, казва Руби.

Според него, в средносрочен план енергийният преход ще достигне фаза, в която Европа ще бъде силно зависима от природния газ. В дългосрочен план обаче този ресурс ще бъде подложен на натиск, за да може да бъде напълно изчистен от въглерод.

Газовата система, която е напълно съвместима с амбициите за въглероден неутралитет, ще трябва да разчита на чисти енергийни източници като биогоривата и зеления водород. Количествата подобни енергоизточници обаче са значително по-малки от тези на природния газ в момента.

„Ето защо бъдещата газова система трябва да се съсредоточи върху това, което я прави наистина уникална“, подчертава Руби.

Енергийната стратегия на Европейския съюз (ЕС) е съвсем ясна и е внимателно договорена през последните 5 години, посочва още той.

„Сега ни престои много важна работа по изпълнението ѝ, за да постигнем резултати. В този процес ще бъде от решаващо значение да се гарантира включването на гражданите в създаването на новия енергиен свят, което ще доведе до много възможности за подобряване на качеството на живот“, посочва генералният секретар на Euelectric.

За да се гарантира успехът обаче, е важно да бъдат избегнати повишаването на цените на енергията и прекъсванията на електрозахранването. В противен случай стратегията ще изгуби подкрепата на гражданите, предупреждава той.

Според Руби всички страни трябва да разгледат въпроса с транспорта от всеки един ъгъл.

„Не е в интерес на България да се сблъсква с проблемите, свързани с натоварения трафик, които съществуват в много градове в страните от Западна Европа“, коментира експертът, добавяйки: „Мобилността означава да се премине от точка А до точка Б по удобен начин и именно това трябва да бъде целта на трансформацията на транспортния сектор“.

Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Някакви примитивни "разбирачи" са ми нацъкали минуси върху факти които съм дал.Факт: Природен газ в света при днешното потребление има за 200 години напред, а на нефт за 50 години. Без отчитане на новите находища и нови технологии за добива им. Като и двете ще бъдат спрени за използване за ток вероятно преди да бъдат изчерпани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Чудесен пример за Англия. Там последните години развиват ВЕИ по-бързо и от Германия. Щом ти е трудно да си направиш изводите от сайта който сам си дал, виж тозиhttps://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/789362/Electricity_March_2019.pdfи тук, само за една година над 11% скок за ВЕИ, а въглищата до 2 години ще изчезнатhttps://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/789370/Renewables_March_2019.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"резерви от природен уран ще ни стигнат максимум до 2100 година , и то без да строим нови мащабни проекти на ядрени централи масово , а само да заместваме съществуващите мощности . а после ?"Ще отворим пак нашите находища на уран, които политкоректно затворихме и ще цъфнем и завържем,що Биг Брадър ще ни е много благодаренза поредната концесия: кон за кокошка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
виж ингилизите как са го направили наблюдението в реално време :))) ... и там е се вижда накъде вървят нещата :http://gridwatch.co.uk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
интересно интервю Аспарух . от изворчето дето се казва :))) ... единственото нещо дето ме ядосва е , че продължават да залагат на биогоривата . там ефекта за климата е доста спорен , но и очевиден за приходите на големите земеделски производители . а за бъдещето на ядрената енергетика във вид като настоящия , също е малко спорно , поставя повече проблеми отколкото решава . четох преди време интервю на някакаъв ядрен експерт , че тя се самоликвидира с увеличаване на мащаба с цел пестене на разходи . бил гейтс не случайно инвестира в terra power :))) ... наличните доказани резерви от природен уран ще ни стигнат максимум до 2100 година , и то без да строим нови мащабни проекти на ядрени централи масово , а само да заместваме съществуващите мощности . а после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
fon
преди 4 години
"Днес атомните електроцентрали осигуряват около половината от чистата електроенергия в Европа." - Ей на това му се вика тлъста лъжа. 25% за Европа (и то заради Франция) е много далече от "пловина".В света АЕЦ осигуряват едва 10% от тока, по-малко вече от дела на ВЕИ без ВЕЦ и са на умирачкаА ето най-новото за Германия, над 46% от ВЕИhttps://***.energy-charts.de/ren_share.htm?source=ren-share&period=annual&year=all
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още