IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По света в момента се строят 55 ядрени реактора

За първи път се строят атомни централи в Турция, Беларус, Бангладеш и Обединените арабски емирства, съобщиха от Световната ядрена асоциация

15:08 | 15.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По света в момента се строят 55 нови ядрени реактора, каза директорът на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг. Изказването ѝ бе направено по време на откриването на XI-я Международен форум „Атомекспо 2019 - Ядрени технологии за по-добър живот" в руския град Сочи.

За първи път се строят атомни централи в Турция, Беларус, Бангладеш и Обединените арабски емирства (ОАЕ), добави Ризинг. По думите ѝ атомната енергия е втората по разпространение след хидроенергията.

Според директора целта е до 2050 година 25 процента от цялата електроенергия в света да се произвежда от АЕЦ. Тази цел е предвидена в план „Хармония", който Световната ядрена асоциация е разработила. По думите на Ризинг, за да може тази цел да се постигне, трябва да се утрои строителството на ядрени електроцентрали.

„Няма устойчиво развитие без атомна енергия, тъй като атомните технологии се използват не само за производство на електроенергия, а и в медицината, селското стопанство и зареждането на електромобили", изтъкна директорът.

Единадесетият международен ежегоден форум „Атомекспо - 2019" постави нови рекорд за присъствие на участници и гости, обяви на откриването на форума генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов. По думите му в Сочи са пристигнали над 3500 делегати. Тази година значително са се увеличили чуждестранните гости - 1500 представители от различни страни на света.

Във форума участват представителите от 74 държави, посочи той. „Представители на една трета от суверенните държави в света са тук", изтъкна Лихачов.

Очаква се в рамките на събитието да бъде обсъден приносът на атомната енергия в борбата с климатичните промени, както и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от обществения живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Бангладеш: атомна държава ???Опазил Бог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zap
преди 5 години
то в Беларус си имаха съвсем наблизо АЕЦ - на 16 км от границата им. ама нещо не бяха много ентусиазирани от този факт. а сега ще черпят опит от Бангладеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още