IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брент може да достигне 80 долара за барел през летните месеци

Съществуват редица геополитически фактори, които могат да изстрелят допълнително нагоре петролните цени през следващите месеци, смятат от RBC

19:50 | 15.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на Брент и West Texas Intermediate удари 5-месечен връх през изминалата седмица заради вътрешнополитическите сътресения в Либия, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

Брент поскъпна до 71 долара за барел, докато стойността на фючърсите върху WTI се повиши до 64 долара за барел, като намаляването на доставките подсили страховете от забавянето на ръста на икономиката.

След ценовия спад от четвъртото тримесечие на 2018 г., цените на петрола успяха да се повишат с 30 на сто досега.

Въпреки това съществува вероятност тази тенденция да продължи, докато цените не достигнат 80 долара за барел това лято, заради геополитическите проблеми, съкращенията в добива на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, устойчивото търсене и положението при хедж фондовете, смятат от RBC Capital Markets.

Анализаторите от RBC значително повишиха прогнозите си за средните цени на Брент и WTI през годината. Цената на Брент в момента е със средна стойност от 75 долара за барел за 2019 г., докато тази на WTI достига 67 долара за барел.

Предишните прогнози за двата сорта бяха 69,50 долара за Брент и 61,30 долара за WTI.

Според RBC цената на международния бенчмарк, добиван в Северно море, може да достигне 80 долара това лято.

Това е праг, който държавите, потребяващи петрол, като Индия например, смятат за твърде висок и, според анализаторите, достигането на този праг ще постави началото на понижения в търсенето.

„Наблюдаваме асиметричен ценови риск в посока нагоре, подтикван от борсови ралита, базирани на тенденции в геополитиката, които могат да изстрелят петролните цени до 80 долара за барел това лято“, посочва RBC.

И все пак не всички анализатори смятат, че Брент ще се изкачи още близо 10 долара нагоре спрямо сегашните си стойности.

Инвестиционната банка Goldman Sachs, например, вярва, че ценовото рали почти е приключило и Брент няма да достигне нивото от 80 долара за барел.

Кредиторът повиши средното ценово ниво на Брент за второто тримесечие на годината на 72,50 долара от 65 долара за барел, но очаква добивът на шистов петрол в САЩ да се повиши, а ОПЕК да бъде притисната да разхлаби своята политика на съкращения.

Но от RBC предупреждават, че пазарите могат да станат свидетели на цена на Брент от 80 долара това лято заради геополитическите тенденции, които ще предизвикат ново рали.

Редица геополитически фактори се очаква да играят роля на петролните пазари през следващите месеци, което в крайна сметка ще доведе до поскъпване.

Първо, САЩ трябва да обявят в рамките на няколко седмици дали ще удължат гратисния период за основните купувачи на ирански петрол. Анализаторите вярват, че зануляването на производството на петрол на Иран няма да се случи в началото на май, когато сегашните санкции изтичат, тъй като американската администрация ще бъде по-снизходителна поне към някои от купувачите, за да не се покачат цените на петрола твърде много.

От друга страна, влияние на пазарите оказват и санкциите срещу Венецуела, където местната петролна индустрия е изпаднала в постепенен процес на корозия.

Третият фактор е Либия, една от членките на ОПЕК, която се намира в състояние на гражданска война, подета от генерал Халифа Хафтар и неговата Либийска национална армия.

Освен геополитическите сътресения, които имат потенциала да съкратят доставките на петрол повече от ОПЕК, позиционирането на компаниите, които се занимават с управление на финансите, при договорите за доставка на петрол предполага, че цените все още имат достатъчно място за повишаване.

През седмицата, приключила на 2 април, съотношението между дългите и късите позиции при Брент и WTI се повиши до 6,50 спрямо 5,60 от предходната седмица. За сравнение, през 2018 г. в средата на април съотношението е било 15,00 към 1, докато в края на септември преди старта на ценовия колапс, съотношението се задържа при 13,88 към 1.

От RBC обаче предупреждават, че голямото влияние, което Китай и Индия имат върху ръста на глобалното търсене на петрол, може да се окаже низходящ риск за цените, ако икономическият растеж се забави съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 11
lyusien
преди 5 години
Нищо подобно няма да се случи Цена от80 долара е мираж на Русия и арабските държави които мечтаят за такива цени Но цените се определят от пазара и търсенето и предлагането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още