IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: АЕЦ „Белене“ е със стратегическо значение за Югоизточна Европа

Покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Северна Македония, Сърбия и Черна гора, сподели енергийният министър

16:45 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър на Република България Теменужка Петкова. <em>Снимка: Министерство на енергетиката </em></p>

Енергийният министър на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Проектът АЕЦ „Белене“ е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на 11-я Международен форум „Атомекспо 2019“ в Сочи. 

Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Северна Македония, Сърбия и Черна гора, поясни Петкова, цитирана от пресслужбата на Министерството на енергетиката.

В рамките на визитата си в Русия енергийният министър разговаря с министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович. Двамата се обединиха около необходимостта да бъде стартирано сътрудничество между България и Сърбия в областта на ядрената енергетика.

Българската страна запозна сръбските си колеги със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”.

Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации, информира министър Попович. По време на срещата стана ясно, че сръбската страна проявява интерес да се запознае в детайли с проекта за АЕЦ „Белене”, който ще стимулира икономическото сътрудничество в региона.

Попович подчерта, че неговата страна разчита на България да сподели своя 40-годишен опит в успешното развитие на атомната енергетика.

Петкова разговаря в Сочи и с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания „Фраматом“.

По време на разговора Леливър потвърди, че компанията изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта „Белене“. След обявяването ѝ в средата на месец март през май предстои публикуването на документацията в Официален вестник на Европейската комисия.

В момента материалите се превеждат на всички двадесет езика на общността. От датата на публикуването на обявата в Официален вестник тече срок от 90 дни, в който кандидатите могат да подадат необходимата документация.

Според енергийния ни министър, индикативният срок да бъде структуриран проектът и да бъде избран стратегически инвеститор, е дванадесет месеца.

До половин година се очаква и да бъде довършено лицензирането на определени дейности по проекта, каза още Петкова.

По думите на Фредерик Леливър в момента френската компания уточнява обхвата на дейностите, които би могла да изпълнява по проекта „Белене“.

Петкова и Леливър обсъдиха и разработването на пътна карта за сътрудничество в областта на ядрената енергетика между България и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още