IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup отчита ръст от 2% на печалбата за първото тримесечие

Банката се връща към режима на растеж, след като прекара голяма част от последното десетилетие в борба за постигане на положителни финансови резултати

18:57 | 15.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Citigroup Inc. заяви в понеделник, че печалбата ѝ за първото тримесечие на годината е нараснала с 2% спрямо година по-рано, стимулирана от ръста при звеното за потребителски кредити в САЩ и стабилното представяне по отношение на търговията в сравнение със своите конкурентни, съобщава The Wall Street Journal. 

Банката отчете тримесечна печалба в размер на 4,7 млрд. долара, или 1,87 долара за акция. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакваха печалбата на акция да достигне 1,80 долара за акция.

Приходите на кредитора за тримесечието достигат размер от 18,6 млрд. долара, което е спад от 2% спрямо същия период на 2018 г., когато регистрираните приходи са 18,9 млрд. долара.

Въпреки това стойностите се припокриват с прогнозата на анализаторите за 18,6 млрд. долара.

Приходите на звеното за търговия с ценни книжа в периода януари-март се понижават с 5 на сто до 4,3 млрд. долара. Citigroup, както и другите банки, предупредиха, че клиентската активност от началото на годината все още не се е възстановила след пониженията от края на 2018 г.

Въпреки това Citigroup се справя по-добре от своите конкурентни през първото тримесечие. Приходите от звената за търговия с ценни книжа при Goldman Sachs и JPMorgan Chase се понижават с по 17% и дори и повече спрямо година по-рано.

Звеното на банката, отговарящо за търговията с активи с фиксирана доходност, отчита ръст на приходите от 1% на годишна база до 3,5 млрд. долара.

Приходите на звеното за инвестиционно банкиране се повишават с 20 на сто спрямо януари-март 2018 г., до 1,4 млрд. долара, благодарение на 76-процентното увеличение на приходите от консултации по сливания и придобивания.

Банката се връща към режима на растеж, след като прекара голяма част от последното десетилетие в борба за постигане на положителни финансови резултати.

Главният изпълнителен директор на кредитора Майкъл Корбат направи редица промени в ръководния екип, за да постави акцент върху растежа, след години на свиване и преструктуриране.

В тази насока, банката редуцира своите разходи, които отчитат спад от 3% през първото тримесечие до 10,6 млрд. долара спрямо година по-рано.

Citigroup разчита на обрата при своя потребителски бизнес, особено по отношение на американските кредитни карти и банкирането на дребно, за да стимулира общата възвръщаемост.

Приходите от звеното за банкиране на дребно в САЩ достигат размер от 5,2 млрд. долара, или ръст от 4 на сто спрямо същото тримесечие от 2018 г.

През първото тримесечие на тази година банката е отчела възвръщаемост на дълготрайните материалните активи от 11,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още