IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Нотр Дам - скъпо и продължително начинание

Не става въпрос само за пари, а също и за знания и умения, които трябва да се преоткрият или на които да се обучат наново хората

10:31 | 16.04.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служба в катедралата. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служба в катедралата. Снимка: архив Ройтерс

Огънатите и обгорени парчета дърво се издигат на стотици метра, а димът и саждите от тях формират черна маса по тротоарите. Димът се виеше почти вертикално в ясното небе, но едва се долавяше миризмата на огън, предава от Париж германският Handelsblatt.

Патрик Шове, ректорът на катедралата Нотр Дам, говори много тихо, очевидно разтърсен, едва успяващ да сдържи сълзите си: „Ние контролирахме строителните дейности три пъти на ден", казва той. Точната причина за пожара в църквата Нотр Дам в Париж все още не е известна. Но се твърди, че е избухнал в частта на покрива, където в момента се извършват строителни работи. Разследванията продължават.

„Ще възстановим тази катедрала, всички заедно, утре ще започне набирането на средства... и ние ще възстановим Нотр Дам, защото това е, което очакват французите, и защото това е нашата съдба", заяви президентът Еманюел Макрон малко преди полунощ в понеделник вечерта. Видимо разтърсен, той описва църквата като „център на нашия живот, където всички ние преживяхме нашите драми и нашите победи, тук започва всичко". 

Разтърсена, но и изненадващо силна в момент на ужас, политическата класа във Франция се показа неочаквано обединена - от крайното ляво до крайното дясно, почти повече, отколкото след жестоките терористични атаки от ноември 2015 г. „Нотр Дам не е само католическата църква, Нотр Дам възвисява духа на всички, които я виждат”, казва Жан-Люк Меленшон, ръководител на крайнолявата партия Insoumis.

Реконструкцията не само ще бъде много скъпа, но и ще отнеме много време. Мишел Делалуш, историк и ръководител на туристически групи в Нотр Дам, каза пред все още горящата църква, че днес почти няма подходящи занаятчии за изграждането на такъв огромен дървен покрив. Този на Нотр Дам е до голяма степен все още в оригиналния си вид от 13-ти век. Той се състои от дървесина от 13 000 дъбови ствола, еквивалентни на няколко хектара гори. 

„Той е бил напълно сглобен на земята, номериран е парче по парче, след това е разглобен и сглобен наново на върха на сградата", обяснява Делалуш. Така че не става въпрос само за пари, а също и за знания и умения, които трябва да се преоткрият или на  които да се обучат хората.

„Ще се обърнем към всички страни, ще помолим техните занаятчии да дойдат в Париж", обеща Макрон. Реконструкцията ще се превърне в ново национално постижение, заяви президентът в опит да разпространи надежда и увереност. Той благодари на пожарникарите, поне един от които е тежко ранен. Когато след полунощ първите камиони на „Помпиерите“ напуснаха „полесражението“, в тълпата избухнаха аплодисменти, които звучаха далеч отвъд затворения периметър.

През нощта бяха повдигнати първите въпроси за отговорността за този ужасен пожар. Не става въпрос само за все още неотговорения въпрос за това дали става въпрос за палеж, но и за пожарната безопасност. „Всеки знае колко трудно е да се гаси покривна конструкция, след като е избухнал пожар - така че по време на строителството трябваше да се вземат всички предпазни средства, като пожароизвестители. Питам се дали случаят е такъв“, казва Дидие Рикнер, културен историк, в интервю за C News. Всъщност всеки може да се зачуди как е възможно в сърцето на столицата такъв огън да бушува с часове.

Шокът на французите не се обяснява единствено с художествената стойност на църквата. Има и други катедрали, чието състояние е по-автентично. Освен това по време на революцията голяма част от вътрешността на църквата бе опустошена.

Нотр Дам има различна стойност, тя е символ на центъра на столицата, символ на сигурно убежище за онези, които търсят прикритие, символ на хилядократно боядисано и описано архитектурно произведение на изкуството. А в края на краищата именно тук френската нация преживя някои от най-големите си моменти, като коронацията на Наполеон или празнуването на освобождението от нацистите.

С 14 милиона гости годишно Нотр Дам е не само най-посещаваният паметник във Франция, но и в Европа. Въпреки това в продължение на години трябваше да се събират пари, за да се финансират текущите ремонтни дейности. Трудно е да се разбере това за страна, която има един от най-щедрите културни бюджети в света и редица богати спонсори.

Малка утеха е, че по-голямата част от каменната конструкция изглежда е била запазена. Сводът с височина 33 метра не се е срутил, а пожарът, започнал в една от двете кули, бе потушен. В противен случай можеше да се срути цялата сграда. Това бе предотвратено, но реконструкцията ще отнеме години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
*** = н е г р и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Св. София в Константинопол е била опожарена, после възстановена ипосле са дошли турците....Араби и *** вече си имат, няма нужда някой още да идва......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
lozkhris
преди 4 години
Само аз ли си мисля, че Нотр Дам е мноого, ама много удобен предлог изведнъж да забравят всички всекви Жълти Жилетки?...Какво е за рокафелерово-ротшилдовата клика подпалването на една християнска светиня пред запазването на властта за п.енделския им храненик?.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
За съжаление финансиране за изграждане на система и организация за пожаробезопасност не се е намерило преди, но след пожара - опашка от милионери да си хвърлят парите и да се бият в гърдите... Хубавата българска поговорка - след дъжд качулка важи в пълна сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
По-добре е пожарът да Не е случаен, защото често казваме за случйните неща, че са божие дело, а това вече е знак. Да му мислят католиците дали не са кривнали от правия път. Интересно какво казва Ватикана? Някога във Франция са шествали трубадурите, възхваляващи любовта към Дамата на сърцето. Да не казвам какви хора шестват днес и какво възхваляват. Бил съм там два пъти и ми е трудно да повярвам, че всичко това се е случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Сега остава за някои да гадаят - има ли намеса на мюсюлманите, или не. ТВЪРДЕ силните проевропейци ще кажат - не. В трезвомислещите остават някои съмнения. Остава и дали не е предупреждение свише, защото някои много се намесиха да "каращисват" хората, след като дори нямат деца и имат по-различна (друга) сексуалност - Меркел, Юнкер, Тереза Мей и още....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
minerals
преди 4 години
Дано да успеят да възстановят катедралата, средства ще намерят, но самият ремонт ще бъде труден..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 25
ABBA
преди 4 години
Възстановяването на Нотр Дам - скъпо и продължително начинание Да кажеш:Мигранти от всички земни кълбета,съединявайте се!на цалата земя галска (френска)- фасулска работа.Бързо, евтино и огнеопасно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още