IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Сотиров: Стремежът към социализъм заплашва просперитета на Европа

Липсата на сериозно желание от страна на инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене” е оценка за него, посочи политикът, който е бивш зам. - председател на СДС

11:34 | 16.04.19 г. 4
Иван Сотиров: Стремежът към социализъм заплашва просперитета на Европа

Свидетели сме на едно крайно политическо "олевяване", заплашващо основните демократични принципи, на които се гради просперитетът на Европа. За това предупреди инж. Иван Сотиров, политик, бивш зам.-председател на СДС, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира отношенията между Европа и САЩ в контекста на НАТО.

“Европейският съюз (ЕС) трябва да има своите акценти към обезпечаването на общата сигурност, посочи политикът. "Абсурдно е Европа, която като икономически параметри е съизмерима със САЩ и има по-голямо население, да разчита на Щатите за сигурността си. ЕС трябва да има паритет по отношение на въоръжението си в рамките на НАТО”, посочи той.

Според Сотиров притеснителни за Алианса “далеч не са страни като Русия или Турция”. “Европа и Западът са прекалено силни като ресурси, за да може Русия или Турция да са проблем за тях. Китай е малко по-сериозна заплаха, защото има капацитет, но ако Брюксел и Вашингтон потърсят решението, биха се справили и с този проблем” отбеляза той и напомни, че е важен и контекстът, в който Доналд Тръмп беше избран за държавен глава на САЩ.

По думите му появата на Тръмп в САЩ идва в резултат на едно крайно олевяване, което създава кризи и компроментира западните демокрации. “Ако не се преодолее този стремеж към социализъм, който е пагубен за европейската общност, нещата отиват в една много лоша посока, смята политикът. "Стремежът към социализъм, на който сме свидетели, се изразява във въвеждането на все повече регулации, пречещи на либералните принципи и свободната конкуренция, които са в основата на просперитета на Запада.”, посочва още той.

Сотиров е категоричен, че участието на Китай в проекта АЕЦ “Белене” е необосновано.

“Ако се спази предварително заявеното от правителството, то би трябвало Китай да не може да участва в проекта, защото е ясно, че страната търси предварителни гаранции. Това обаче, вече превръща този проект в поредната социалистическа авантюра, която няма никаква икономическа логика. Ако този проект беше рентабилен, щеше да има далеч повече инвеститори за него, убеден е Иван Сотиров. "Липсата на сериозно желание от страна на инвеститори за участие в проекта е достатъчна оценка за проекта. Колкото по-бързо се прекрати той, толкова по-малко ще плащат гражданите", допълва той.

Какво още коментира Иван Сотиров по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
аз не моа разбера как такива *** Човвекоподобни ги показват изобще по екрана за пропаганда .... тия от "Времето е Наше" ни еббаха качествено майкката вече 30сйсе години Геноцид с Преходи от наще джобове в техните ...... Не знам какво му е бизнеса толко на тва, ако утре някой от Перник го отсвири тоз Сотиров с един винкел в тикквата и го прати при Св. Петър дали ше е голяма загуба за Колонията ? Аз мисля ньет защото тоя е вредител и плевел който тряя се изкорени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
А да! И с "бизнес" рекламки на съюза по националната телевизия не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Kikaha2
преди 4 години
значи докато те крадат безобразно и манипулират всичко е ок, Димокраси един вид, ако ти писне и поискаш някаква промяна на статуквото и евентуално 90% да не са катастрофално по-бедни от останалия 1% - ставаш Ленинист, Марксист, комунист..или в най-добрия случай Социалист.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
Как няма да има олевяване, като една мафия краде като невидяла вече от повече от 30 години и това само в България.Справедливостта търси път към властта.. наричайте го както си пожелаете, олевяване, популизъм, но се търси смелчага, без значение цвят, който да оплеви буренясала България и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още