IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонополизацията на Здравната каса минава през избора на гражданите

Ще се подобри ли финансовото състояние на болниците, коментираха Калин Костов от Асоциацията на българските застрахователи и проф. д-р Цекомир Воденичаров

15:02 | 16.04.19 г.
Демонополизацията на Здравната каса минава през избора на гражданите

Всеки български гражданин трява да избере дали парите му да се управляват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или от застрахователи. По този начин ще се осигури плавен преход от монопол на касата към демонополизация. Това мнение изказа Калин Костов от Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на Евроинс – Здравно осигуряване, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Трябва да има конкуренция на нивото на управлението на финансовия ресурс, за може той да бъде използван ефективно и по предназначение, коментира и проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет – София.– Проучванията показват, че над 87% от пациентите са недоволни, както и огромна част от лекарите и медицинските сестри.”

Калин Костов съобщи, че представителите в Асоциацията на българските застрахователи се обединени върху едно предложение за реформа. "На първо място е изключително важно определянето на основен здравен пакет за всички български граждани, който да е много точно описан и разписан. Пазарният принцип винаги има положителен ефект за всички участници", отбеляза той.

Проф. Воденичаров категоричен, че „през целия период не успяхме да направим истински пазар в здравеопазването и поради това стигнахме до положение без изход”. “Трябва да направим повече пазар при услугата и повече държава при контрола. Акцентите в двата предложени модела са върху демократизацията на системата през нейната демонополизация и децентрализация", смята деканът на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет – София.

Воденичаров говори и за идеята болниците да не са търговски дружества.

"Винаги ще има болници, които ще са и търговски дружества. Този подход вероятно би работил единствено при университетските болници. Почти всички съществуващи закони трябва да бъдат променени, за да престанат болниците да съществуват като търговски дружества", е мнението на професора.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още