IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX набира още 500 млн. долара капитал

Компанията е изправена пред редица въпроси за бъдещето на сателитния ѝ бизнес

16:31 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Space Exploration Technologies на Илон Мъск набира още 500 млн. долара финансиране, докато е изравена пред редица въпроси на вътрешно ниво относно бизнеса ѝ с доставка на интернет през сателит, който се смята за ключов за растежа на компанията, пише Wall Street Journal.

Набирането на капитал, описано в документи, подадени към регулаторите миналата седмица, се случва само четири месеца след подобен кръг за същата сума, набрана от компанията, която се опитва да ускори развитието на своето амбициозно начинание със сателитите, наречено Starlink, заедно с работата по редица ракетни и космически проекти.

Мъск, който е главен изпълнителен директор на SpaceX, и неговият екип от години твърдят пред инвеститорите, че се очаква Starlink да насочи компанията към по-добро бъдеще.

Гуин Шотуел, президент и главен оперативен директор на SpaceX, повдигна въпроса за финансовите перспективи, свързани с струващото милиарди начинание Starlink, в интервю за Wall Street Journal през февруари.

"Сигурен съм, че можем да пуснем сателити в орбита“, коментира Шотуел.

Но един от въпросите, които SpaceX все още си задава, твърди тя, е: „Можем ли да изкараме пари от това?“

Тя се изказа доста оптимистично за индустрията като цяло.

„Смятам, че световният интернет и телекомуникациите са пазар за около трилион долара. Така че си струва големите усилия, които влагаме. Но дали е възможно с нашия подход или не? Предстои да се разбере“, коментира тя.

Представителите на SpaceX не са отговорили на запитванията за коментар през последните дни.

Думите на Шотуел пък са най-противоречивите публични коментари за бъдещето на Starlink.

Върху бизнеса на SpaceX пък тегне сателитната мрежа на Amazon.com и нейния главен изпълнителен директор Джеф Безос. Миналия месец Amazon разкри в документи до регулаторите своите планове за пускането на над 3000 сателита за предоставянето на интернет услуги.

Мъск пък използва Twitter, за да обвини Безос, че го копира. Двамата магнати се конкурират от години. Безос управлява и компанията за ракети Blue Origin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още