IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America с рекордна печалба за първото тримесечие

Кредитирането на домакинствата и фирмите е скочило с около 3%, докато депозитите в банката са нараснали с 5%

17:10 | 16.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Bank of America изпревари прогнозите на анализаторите за печалбата благодарение на свиването на разходите с повече от очакваното и отбелязания ръст на положителния финансов резултат с 25% в Дирекция Банкиране на дребно, съобщава CNBC.

Вторият по големина американски кредитор по активи заяви, че печалбата му за първите три месеца на годината се е повишила с 6% до 7,3 млрд. долара или до 70 цента на акция. За сравнение, прогнозите на анализаторите бяха за печалба от 66 цента на акция. Приходите остават сравнително непроменени спрямо година по-рано на ниво от 23 млрд. долара, което отговаря на очакванията на пазара.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Браян Мойнихан банката реализира за втори път рекордна тримесечна печалба при систематично намаляване на разходите.

Bank of America отчита спад от 4% в разходите си до 13,2 млрд. долара, което е с почти 500 млн. долара под очакванията на анализаторите. Рекордния финансов резултат на банката идва въпреки затрудненията в работата на отдела, отговарящ за търговията на капиталовите пазари.

„Икономическият растеж и потребителската активност в САЩ продължават да са стабилни, като компании от всякакъв мащаб търсят финансиране и движат икономиката напред. Качеството на активите също е на високо ниво“, заяви Мойнихан при обявяването на резултатите на банката. Той добави още, че средата на капиталовите пазари е била предизвикателна, но екипът е работил добре за генерирането на стабилни приходи.

Нетният лихвен доход на банката, ключов показател за рентабилността, се е повишил с 9 базисни пункта до 2,51% при очаквания на анализаторите за 2,48%. Кредитирането на домакинствата и фирмите е скочило с около 3%, докато депозитите в банката са нараснали с 5% до 1,4 трлн. долара.

В сегмента на Банкиране на дребно печалбата набъбна с 25% до 3,2 млрд. долара. Това беше постигнато благодарение на увеличаването на приходите със 7% до 9,6 млрд. лв., като същевременно разходите бяха намалени с почти 200 млн. долара. Тези резултати помогнаха за компенсиране на слабото представяне през тримесечието на търговията с акции, приходите от която се свиха с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още