IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ стартира ексклузивни преговори за българските си активи с Еврохолд*

Чешката енергийна компания оставя офертата на India Power на второ място по приоритет

10:27 | 17.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чешката енергийна компания ЧЕЗ стартира ексклузивни преговори с Еврохолд за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки, поясни холдингът в прессъобщение.

По-рано днес информация на чешката медия Lidovky Noviny показа, че ЧЕЗ е отхвърлила офертата на индийското дружество India Power за закупуване на българските ѝ активи, като по този начин единствен кандидат за продажбата на нейния бизнес в България остава финансовата група „Еврохолд“. 

Investor.bg припомня, че в началото на април най-големият публичен холдинг в България отправи оферта за активите на ЧЕЗ в страната, с което се включи в процедурата за придобиване на бизнеса на чешката компания.

Все още не е известна сумата, която „Еврохолд“ предлага на ЧЕЗ, но според източници на чешката медия става въпрос за „по-привлекателно предложение от това на индийците“.

От ЧЕЗ Груп и централата на енергийното дружество в Чехия отказват за момента да направят коментар по темата пред Investor.bg. 

По-късно пред Ройтерс от компанията потвърдиха, че започват ексклузивни преговори с "Еврохолд". 

"Предложихме на Еврохолд да започнем с тях изключителни разговори", каза говорителката на CEZ Алис Хоракова, добавяйки, че другият кандидат, India Power, остава на второ място по приоритет по време на преговорите. Тя отказа да коментира възможния график на преговорите.

Първият кандидат за закупуването на българските активи на ЧЕЗ „Инерком“ предложи 355 млн. евро.

По-рано този месец „Еврохолд“ обяви, че ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи банки от Западна Европа.

От холдина заявиха, че намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ в България е част от дългосрочната му стратегия за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.

Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април.

През миналата седмица ръководството на ЧЕЗ обяви, че преговорите с първия кандидат за българските активи „Инерком“ са прекратени заради невъзможността на компанията, ръководена от Гинка Върбакова, да осигури финансиране на сделката и отказа на Комисията за защита на конкуренцията да даде разрешение за придобиването.

*Актуализирано в 12,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 2
крас
преди 4 години
ОТ СТАТИЯТА : "Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки, поясни холдингът в прессъобщение" ЧУДЕСНО ГОСПОДА ОТ ЕВРОХОЛД !!Акой ще плаща ЗАЕМА КЪМ ТЕЗИ БАНКИ???КАКТО ПРИ "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ ЛИ ЩЕ НИ ЗАГРОБВАТЕ С ПЛАЩАНЕ ЗАЕМИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ??!!!НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ОМБУТСМАНА ДА СЕ СЪБУДИ И ВМЕСТО ДА НИ ЗАНИМАВА С БИТОВИЗМИ ДА ЗАВЕДЕ ДЕЛО ЗА "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" както срещу собствениците на АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ , така и срещу БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ , които не си направиха труда в качеството на ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА да ни призоват при тяхното задкулисно договаряне!!РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ИМА ДЕЛА КАКТО СРЕЩУ ДЪРЖАВНИ ПОЛИТИЦИ КОИТО С ПРЕСТЪПНОТО СИ БЕЗДЕЙСТВИЕ СА НИ ПРЕВЪРНАЛИ В ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА ПЛАЩАЩИ С ЦЕНАТА НА ТОКА ЗАЕМИТЕ НА НЯКАКВИ "ИНВЕСТИТОРИ" КОИТО НЯМАТ НИТО ПАРИ НИТО ПЪК ОПИТ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още