IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината българи даряват за благотворителност

В благотворителни каузи се включват 74% от младите хора, посочи Елица Баракова от фондация "B cause"

12:16 | 17.04.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Над половината българи даряват за благотворителност

През последната година 51% от хората в България са дарили пари за благотворителна кауза. Средната сума на даренията е 100 лева. Според едно от последните проучвания 61% от българите биха дарявали повече, ако знаят къде отиват парите им. Елица Баракова от Фондация "B cause" разкри в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR, че все повече млади в България започват да даряват.

"Общата картина на дарителството не се променят толкова бързо през последните години. Около 2/3 от хората даряват или са доброволци. DMS кампаниите са на трето място в проучването. Ние обичаме да даряваме за деца, бедни и болни хора.  Дарителите казват, че го правят защото вярват, че заедно можем да направим света по-добър. Вече хората оценяват факта, че и малкото дарение е от значение", посочи тя.

Баракова напомни, че всички желаещи да дарят пари за благотворителност могат да използват данъчни облекчения и обясни, че в България всеки, който дарява, може да ползва данъчно облекчение от 5%, компаниите –  10%.

По думите ѝ хората с ниски доходи – със семеен доход до 12 хиляди са 44% от дарителите в България. “74% от младите хора до 24 години се включват в благотворителни каузи, каза още Елица Баракова и потвърди, че има голяма активност при даряването за деца, болни и животни. – Напоследък има ръст при даряването за образователни кампании и кръводаряване.”

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
а в дългосрочен какво е положението ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pif79
преди 4 години
Така е, защото сме добри и състрадателни хора, за разлика от крайно меркантилните западняци, за които парите са единствената ценност. И това ще ни спаси в средносрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още