IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обяви международен конкурс за възстановяване на кулата на Нотр Дам

Участниците трябва да отговорят на въпроса дали кулата да бъде идентична с разрушената или да бъде изградена такава със съвременен дизайн

18:30 | 17.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция ще проведе международен конкурс за възстановяването на опожарената кула-стрела на парижката катедрала Нотр Дам, съобщава Wall Street Journal.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че конкурсът трябва да отговори на въпроса дали кулата да бъде идентична на разрушената при пожара в понеделник или да бъде изградена нова кула-стрела, приспособена към техниките и целите на нашата ера.

Франция има опит в осъвременяването на историческите си сгради с модерни елементи. Най-известният случай е с американския архитект Ай. Ем. Пей, който проектира стъклените пирамиди в двора на Лувъра, отворени през 1989 г.

Снимките с рухващата под напора на пламъците кула бяха сред най-шокиращите от пожара в понеделник в Нотр Дам, който унищожи две трети от покривната конструкция на катедралата и причини големи щети на варовиковата й структура.
Във вторник президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция смята да възстанови катедралата изцяло до пет години.

Но според експерти времевата рамка е амбициозна. Джон Дейвид, майстор по обработка на мрамор в York Minster, известна средновековна катедрала в Англия, смята, че времето за възстановяване на Нотр Дам отчасти ще зависи от решения за нивото на ръчния труд, който ще се използва. Например, макар да е възможно да се спести време с използването на машини за довършване на каменните елементи, по-дългият процес с довършване на ръка се доближава повече до оригинала.

Дейвид работил по възстановяването на катедралата York Minster,  след като част от покрива й пострадал лошо през 1984 г. от пожар, причинен от мълния.

Фредерик Летоф, председател на профсъюза GMH, включващ френски компании, които възстановяват исторически паметници, смята, че за възстановяването на катедралата ще са необходими между 10 и 15 години.

Унищожената в понеделник кула-стрела от XIX век е възстановка на по-ранна кула, която била свалена през XVIII век, защото станала нестабилна. Тя била проектирана от френския архитект Южен Виоле-льо-Дюк в отговор на обявен конкурс от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Да слагат едно минаре на мястото на кулата и тъкмо ще са напълно модерни и актуални спрямо историческия момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още