IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват сесията разнопосочно след новата серия отчети*

Dow Jones отписна 35 пункта от стойността си в началото на борсовата търговия

18:12 | 17.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията в сряда разнопособно след новата серия корпоративни отчети, обявени по-рано през деня, предава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 35,12 пункта от стойността си и достигна ниво от 26 417,54 пункта. Широкият измерител S&P 500 губи 0,08% от стойността си до равнище от 2904,67 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite единствен започва сесията на зелена територия с минимален ръст от 0,07% до ниво от 8005,58 пункта.

IBM обяви по-добри от очакванията резултати, но книжата й поевтиняват с 5,5%, тъй като приходите ѝ намаляха за трето поредно тримесечие. Цената на акциите на Netflix също се понижава с 1,6%, тъй като указанията й за печалбата през второто тримесечие разочароваха инвеститорите.

В същото време книжата на Morgan Stanley поскъпват с 1,3%, след като банката надмина очакванията на анализаторите за печалбата и приходите си. Резултатите на банковия гигант бяха подкрепени от продажбите в звената ѝ за управление на богатството и търговията с активи с фиксирана доходност.

PepsiCo също обяви по-добра от очакванията печалба, тъй като продажбите на снаксовете й Frito-Lay са нараснали с 5,5%. Цената на акциите на компанията нараства с 2,7%. В същото време цената на акциите на гиганта в железопътните превози CSX прибавя над 5% към стойността си след обявяването на резултатите му за тримесечието.

Като цяло 84,6% от компаниите от индекса S&P 500, които са обявили резултатите си за първото тримесечие, надминават очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet.

Този сезон на отчетите е силно очакван, тъй като анализатори, анкетирани от FactSet, прогнозираха, че корпоративните печалби ще намалеят с 4,2% през първото тримесечие.

Първоначално американските индекси отбелязаха ръст след силните икономически данни от Китай. Икономиката на страната е нараснала с 6,4% през първото тримесечие на 2019 г., като надминава очакванията на Refinitiv за ръст от 6,3%. Индустриалното производство се е повишило с 8,5% през март спрямо прогнозираните 5,9%.

Силните данни за китайската икономика успокоиха страховете, че световната икономика се забавя. Данните накараха Citi да повиши прогнозата си за ръста на БВП на китайската икономика през 2019 г. до 6,6%.

„Новият ни основен сценарий е, че рамково търговско споразумение между САЩ и Китай ще бъде постигнато през второто тримесечие и че то ще отмени повечето или дори всички съществуващи наказателни мита“, пише икономистът от Citi Сиангрон Ю. „Второ, виждаме подобряване на политическата ефективност за стимулиране на местното търсене. Многократните послания на правителството в подкрепа на частните предприемачи и осъществяването на пазарно ориентирани реформи значително намали политическата несигурност в Китай“, допълва Ю.

В същото време книжата на Qualcomm добавят 13% към стойността си в допълнение към силния ръст в предходната сесия, тъй като инвеститорите са доволни от постигнатото споразумение между производителя на чипове и технологичния гигант Apple.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,596% и 2,997%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписва 0,06% от стойността си до 96,98 пункта. Еврото поскъпва с 0,17% спрямо американската валута до 1,1299 долара. Паундът поевтинява с 0,09% спрямо долара до 1,3036 долара. Спрямо йената щатският долар поевтинява с 0,02% до 111,97 йени.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят девет цента към стойността си до 71,81 долара за барел, след като по-рано през деня достигнаха 72,27 долара за барел – най-високото ниво от 8 ноември миналата година.

Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 6 цента до 64,11 долара за барел, което е малко под пика от 64,79 долара за барел за 2019 г., достигнат миналата седмица.

Американските фючърси върху златото прибавят 0,1% до 1278,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,26 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още