IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители и доставчици искат ново увеличение на цената на тока от 1 юли

„ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД предлага 92-процентен ръст в цената на електроенергията

19:10 | 17.04.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сериозно покачване в цената на електроенергията искат производителите и доставчиците от 1 юли тази година, след като Комисията за енергийно и водно регулира публикува заявленията на компаниите. 

Електроразпределителните дружества са заявили по-високи цени както за дневната тарифа, така и за нощната.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД са поискали дневната електроенергия да поскъпне с 3,5%, а нощната тарифа да се увеличи с 67,6 на сто.

EVN България търси ръст в цената от 0,5% при дневната тарифа и 1,1 на сто при нощната.

От своето заявление ЕНЕРГО-ПРО става ясно, че дружеството иска покачване на цените за достъп и пренос на електроенергия.

При държавните компании, произвеждащи електроенергия, най-сериозно поскъпване на електричеството искат от „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД – 92% от 1 юни.

„АЕЦ Козлодуй“ ЕАД иска токът да поскъпне с 3 на сто, докато „Национална електрическа компания“ ЕАД търси ръст при цената в размер на 1%.

„Електроенергиен системен оператор“ ЕАД  предлага цената за пренос да се увеличи с 34 на сто, докато тази за достъп да добави 6% към стойността си.

Евентуалното поскъпване на електроенергията от 1 юни до голяма степен зависи от дейността и финансовото състояние на въглищните мощности и в частност ТЕЦ "Марица Изток-2", която е принудена да купува квоти за емисии парникови газове с непрекъснато растящи цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 17
zelka007
преди 5 години
в един друг свят се случва , не и на нашта географска ширина :) ... тука играем за голям шлем :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
doba
преди 5 години
zelka007,Какво става с ВЕИ-тата(перки и волтаици).Нали щяха да ни 'давят' с безброй евтин ток?Къде е?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 22
zelka007
преди 5 години
а така де , нали ще строим АЕЦ БеляНЕ . с таз цена на тока 3 века ще го изплащаме :))) , требе леко да го коригираме . таз година 10-20% , догодина още толкова , после пак , докато удвоим цената . а естонците , понеже не разбират от енергетика и не играят бридж , та голем шлем им е непонятно , се интересуват Moltex Energy реактор IV поколение . за сравнение наште дето ще строим ги водят официално 3-то , нищо че се шушука че са 2+ . значи щом хамериканската DOA - Агенцията за енергетика , смята че това е единият възможен вариант на бъдещето на ядрена енергетика , значи има нещо . те това е фирмата :https://***.moltexenergy.com/има достатъчно инфо , все сам може да прецени ефективността и предимствата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още