IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ усилват натиска срещу Куба заради Венецуела

От 2 май американските граждани ще могат да завеждат дела срещу кубински дружества, ползващи конфискувана от комунистическото правителство собственост

21:30 | 17.04.19 г. 3
<p>
	Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи днес, че от 2 май Вашингтон отменя дългогодишна забрана американски граждани да завеждат дела срещу чуждестранни компании, които ползват собственост, конфискувана от кубинското комунистическо правителство след революцията през 1959 г. 

Тази голяма промяна, в резултат на която според Държавния департамент може да бъдат подадени стотици хиляди искове за десетки милиарди долари, изглежда цели да се засили натискът върху Хавана да прекрати подкрепата си за венецуелския президент социалист Николас Мадуро, посочва Ройтерс.

САЩ ще позволят на гражданите си да съдят чужди компании или физически лица, които използват собственост, конфискувана от кубинското правителство, каза на пресконференция Помпейо.

Държавният секретар отбеляза, че действието на глава трета от закона "Хелм-Бъртън" от 1996 г. е било преустановено от предишни американски правителства с надеждата, че това ще насърчи Куба да се демократизира, но това не е станало.

"Диктаторите смятат помирението за слабост, не за сила", каза той и подчерта, че поведението на Куба в Западното полукълбо и особено подкрепата й за венецуелския президент Мадуро, "заплашва пряко интересите на САЩ в сферата на националната сигурност".

Всяко физическо лице или компания, която се занимава с бизнес в Куба, трябва да обърне вниманието на това съобщение, допълни Помпейо.

Решението на американското правителство може да засегне десетки канадски и европейски компании. Канада и Европейският съюз вече възразиха срещу него. ЕС призова САЩ да се придържат към споразумението от 1998 г., което предвижда защита на европейските компании от подобни искове. Брюксел заяви, че е готов да защити европейските компании от едностранните мерки на САЩ срещу Куба и заплаши с ответни мерки.

Помощник-държавният секретар на САЩ за Америките Кимбърли Брейър каза, че изключения няма да се правят. Тя обаче подчерта, че "европейски компании няма от какво да се безпокоят, ако не използват собственост, отнета от американци", посочва Асошиейтед прес.

Куба отхвърли американското решение. "Това е атака срещу международното право и суверенитета на Куба и трети държави", заяви в Туитър кубинският външен министър Бруно Родригес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"Защо не я защитават в Париж в помощ на жълтите жилетки срещу Макрон? "Защото френската полиция бие по тях с пластмасови куршуми(*** то тъдява цензура, няма да го кажат)зер някой заддник на янките ще стане на решето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
majnata
преди 4 години
Сорос е ракът на света ... с много метастази !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
На света му омръзна от демокрацията на САЩ! Защо не я защитават в Париж в помощ на жълтите жилетки срещу Макрон? Защо едни демокрации ги защитават, а други не, къде е обективността???Всички вие имате обяснение защо.Гуайдо е от бедно семейство, издигнат от калта и обучен да предаде народа си и да продаде страната си. Същият е като нашите еничари-финансисти, юристи и набедени "политици", за чието обучение и издигане навремето Сорос хвърли немалко пари в икономическия и в юридическите факултети. Същата тази еничараска гвардия на Сорос служи вярно на него и подобните му и гарантира пълното ни унищожение до 20 години. Оцеляхме 500 години, но тази гвардия ще ни унищожи за по-малко от 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още