IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоуби се бившият президент на Перу Алан Гарсия

Държавният лидер на южноамериканската страна в периода 1985-1990 г. и 2006-2011 г. се простреля заради обвинения в корупция

21:47 | 17.04.19 г. 4
<p>
	Бившият президент на Перу Алан Гарсия по време на кандидат-президентската кампания през 2006 г.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият президент на Перу Алан Гарсия по време на кандидат-президентската кампания през 2006 г. Снимка: Ройтерс

Бившият президент на Перу Алан Гарсия почина, след като по-рано през деня се простреля, докато полицаи влизаха в дома му в столицата Лима, за да го арестуват по разследване за корупция, съобщава Ройтерс. 

Гарсия трябваше да се яви в съда, за да се защитава срещу обвиненията, че е получавал незаконно пари от бразилската строителна компания Odebrecht, която стана известна със строежа на голяма част от стадионите за Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

Държавното обвинение твърди, че Odebrecht плаща общо 30 млн. долара подкуп, за да извършва строителни дейности на територията на Перу.

Министърът на вътрешните работи в страната Карлос Моран коментира показанията на своите служители, обяснявайки, че Гарсия е помолил униформените да вземе свои вещи от спалнята си, но секунди по-късно се чул изстрел от пушка. Нахлулите в последствие полицаи открили безжизненото тяло на бившия държавен лидер с огнестрелна рана в главата. Той бил откаран в болница, но лекарите не успели да го спасят и той издъхнал на операционната маса, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

През ноември миналата година Гарсия потърси политическо убежище в Уругвай, но такова му бе отказано.

Скандалът с подкупите не засяга само загиналия, а включва още имената и на други бивши президенти, като Педро Пабло Кужцински, Оянта Хумала и Алехандро Толедо.

Допитване до общественото мнение от Datum показва, че цели 94% от населението в Перу смята, че в страната цари висока или изключително висока корупция, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
е ти какво очакваш ...Цветан и компания да си теглат куршума ли ... хеле па Пеевски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
И още нещо, което "боде" очите на мислещите хора. България спадна до 111-то място в света по свобода на словото и тази година остава не него. ТОВА Е УЖАСЯВАЩО, за който може да си представи какво означава - едно от последните места в света, при тези държави, където има военно-племенни съюзи, войни, военни режими и т.н. Другите страни от ЕС НЕ МОГАТ и да си представят за себе си такава позиция. Е, партньори ли сме на ЕС? Има и специфика при България - привидно няма забрана на словото, но аналитичните материали почти отсъстват и са в една политико-олигархична посока (знаем кого хвалят или забравят да критикуват). Този показател илюстрира нашето дередже откъм бизнес и обществено-политическа среда за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
honaniga
преди 5 години
Не е лошо нашите да вземат добрите идеи.Ама надали.Корупцията при нас се предава с поколенията.Тя е въздуха, водата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
serafima
преди 5 години
Ние хубаво берем грижата за другите държави и особено за пословичните латиноамерикански с високата корупция, но сме си скрили като щрауса главата в пясъка да не говорим на тази тема в България. САКЪН - Пунта Мара...казано на преводачески език. До 2009 г., България делеше едно от най-неблагоприятните места в ЕС с Румъния, Гърция и други съседни. От 2009 г., откакто ГЕРБ са на власт, сме САМО на последно място и дори индексът намалява. НИКОЙ не се замисля, вече 10 години. ПЧИ намаляха 11 пъти от 2007 г. насам, което ДИРЕКТНО се свързва с нежеланието на чужди инвеститори да си имат работа в такава държава. И НИКОЙ от медии и експерти не ПРОВЕЖДА РАЗГОВОРИ, АНКЕТИ, ДИСКУСИИ. Дори обратното - ДА ВИ БОДАТ ОЧИТЕ вип асансьори, тераси, нахалници, наглеци - ТРАЙКАМЕ си. вета. Не ми отговаряйте, но нали всички знаем, че докато не се изчисти този тумур, няма да вървим напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още