IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Робев: Изкуственият интелект се развива най-добре във финансовата сфера

Според управляващия директор на SAS Institute за България финтех индустрията позволява по-добро управление на капитала

22:50 | 17.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всички индустрии са повлияни от процеса на навлизане на изкуствения интелект в бизнеса, но най-добре адаптират различни методологии на изкуствения интелект банковите и финансовите и застрахователните институции, заяви Георги Робев, управляващ директор на SAS Institute за България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според Робев динамиката при банките и застрахователите в последните години е доста висока. Сливанията и придобиванията са довели до това да останат не повече от 3-4 системни банки, които имат над 60% пазарен дял.

„Регулации като PSD2 подпомогнаха менталното и културното развитие на нашия сектор. Финтех индустрията се развива. Клиентът може по-добре да управлява своя капитал и да правят по-прецизни инвестиции", коментира специалистът.

„Управлението на риска става важен фактор“, уточнява Робев като добавя: „В момента има отново регулатори, които предизвикват необходимост от стабилно развитие на платформи и концепции в управлението на риска. Все повече се налага холистичен модел на управление на риска. Това е крайъгълен камък в цялостното управление. Това е и ключов фактор за успеваемост на една компания. Изискване, което дава възможност за развитие или провал на една бизнес инициатива“.

Той коментира развитието на тази технология и в други сектори.

"Автомобилният , транспортният и телеком секторът – също. Чатботовете са много разпространени. Добри примери има в системите подпомагане при вземане на решения (decision support system – бел.ред.). Алгоритмите правят анализ и възможен сценарий, на база на който мениджърите могат да вземат по-адекватно решение. Моралните и етичните норми са пречка в случая – кой би понесъл вината при евентуално нежелано събитие", подчертава Робев.

Стратегическият институт по изкуствен интелект е младо формирование и платформа, обединяваща големия индустриален бизнес и малки компании и физически лица, твърди Георги Робев.

"Основната му цел е да събере и агрегира младите и да им даде платформа за тестване на различни приложения и бизнес модели за изкуствен интелект с практическа полза", пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Георги Робев: Изкуственият интелект се развива най-добре във финансовата сфера Ако е на Windows > НещастнициПри всеки ъпдейт той отново си отваря вратички във Firewall-aи задължително към камерата с микрофона и още няколко благинки!Това във високочестотната борсова търговия (и не само) е смърт-фалит-самоубит-самохвърлил_се_от_прозореца-побъркация-и_пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Изкуственият интелект диша пушилката на естествената (натурална) Простотия. - Жалко за което. Тъкмо си повярва, и нА ти сега: ЯДЕЦъ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още