IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна в четвъртък*

Златото поевтиня до най-ниската си стойност за тази година поради подобряване на част от перспективите за развитие на глобалната икономика

09:53 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола са волатилни в четвъртък, като по време на азиатската сесия двата най-търгувани вида „черно злато“ се повишиха леко, но малко по-късно с преднина се търгуваше само WTI, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,03% до 63,78 долара за барел за контракти с доставка през май. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,03% до 71,60 долара за барел.

Запасите от суров петрол намаляха с 1,4 млн. барела през седмицата, приключила на 12 април, в сравнение с очаквания на анализаторите за увеличение с 1,7 млн. барела.

„Трендът на петролните пазари остава като цяло възходящ на фона на затегнатите доставки“, коментира Бенджамин Лу, анализатор във Phillip Futures.

От началото на годината цените на суровия петрол бяха подкрепени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, които се споразумяха да ограничат добива с 1,2 млн. барела на ден.

Глобалните пазари са затегнати допълнително и заради американските санкции срещу страните от ОПЕК Венецуела и Иран.

Иранският износ на суров петрол се е понижил през април до най-ниското си дневно ниво тази година, показват данни на танкерите, подкрепени от източници от индустрията. Това предполага намаляване на интереса на купувачите преди очакванията за по-нататъшен натиск от страна на Вашингтон.

Нарастващото производство на суров петрол в САЩ и опасенията, свързани с търговския спор между двете най-големи икономики в света, продълължават обаче да ограничават ръстовете в цените на петрола.

„Устойчивото нарастване на добива на петрол в САЩ, заедно с по-бавното търсене, ограничават възходящото движение при цените“, заяви Абхишек Кумар от Interfax Energy.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,21% до 1274,10 долара за тройунция, достигайки най-ниската си стойност за тази година поради подобряване на част от перспективите за развитие на глобалната икономика и съответно повишаване на риск апетита.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,04% до 96,98 пункта. Доларът поевтинява с 0,14% спрямо йената до 111,90 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,10% до 0,7186 долара.

*Информацията е актуална към 9:03 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още