IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: КФН не би трябвало да има отношение към системата „бонус-малус“

Идеята на „бонус-малус“ е да коригира поведението на водачите, а не да балансира сумите за застрахователите, смята Богдан Милчев от Института за пътна безопасност

10:40 | 18.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерт: КФН не би трябвало да има отношение към системата „бонус-малус“

Идеята на „бонус-малус“ системата е да коригира поведението на водачите на автомобили, а не да балансира сумите, които застрахователите събират. Комисията за финансов надзор (КФН) не би трябвало да има отношение към нея. Това каза д-р инж. Богдан Милчев от управителния съвет на Института за пътна безопасност, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Системата има много съществен ефект. Тя намалява пътнотранспортните произшествия с до 30% още през първата година след въвеждането ѝ“, посочи експертът.

Според него законодателят трябва да помисли кои институции трябва да са ангажирани с въвеждането на системата и последващата ѝ работа, като застрахователните компании също трябва да вземат отношение към темата.

„Застрахователите трябва да приложат системата без това да ги касае от гледна точка на финансите – след въвеждането ѝ те трябва да събират същите суми, както и в момента, като вноските на изрядните шофьори просто да бъдат намалени за сметка на тези на провинилите се“, смята Милчев.

Той отбеляза, че сключването на застраховка "Гражданска отговорност“ е задължително, а застрахователните дружества не могат и не би трябвало да реализират печалби от нея.

„Застрахователите имат до 20% разходи от застраховките „Гражданска отговорност“, които дават на брокерски компании в най-общия случай, а всичко останало е за фонд, с който трябва да се изплащат обезщетения. „Гражданска отговорност“ е просто възможност за застрахователните компании да развиват брокерски мрежи, чрез които да предлагат останалите си продукти“, каза експертът.

По думите му част от предложенията на Института за пътна безопасност, свързани с въвеждането на „бонус-малус“ системата, включват собствениците на автомобили да декларират кой ще управлява колата, като на тази база да се определя колко рисков е водачът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
При леки ПТП-та ще се плаща на ръка, за да не ти хвръкне застраховката през следващата година, за това от необявени леки ПТП ще паднат с 30 процента, но това няма да е реално изчислено същото е и за каското. Ако се одраскаш колата, следващата година с 30-40 процента по-скъпо каско, и ще си на сметка да си оправяш колата сам, вместо да ходиш при застраххователите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Тя намалява пътнотранспортните произшествия с до 30% още през първата година след въвеждането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 4 години
даааа, любимия ми термин ... социално справедлива цена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
oio
преди 4 години
Казаха, как да не се. Казаха че са вдигнали заплатите на хората и затова и цените можело да се вдигат, защото хората нямало да усетят. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Миналата година ГО ми беше 150лв, тази - 240лв.Няма бонус, няма малус!50+ % отгоре(на каква основа никой не казва, вкл КФН).Рекетьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
oio
преди 4 години
КФН би трябвало да контролира, защото това е финансов продукт, ГО-то де. А за бонус-малус системата, сигурно ще я има някой ден когато ГЕРБ не е на власт. ГЕРБ вече 10г. я въвежда тази прословута система, но явно нещо нямат нужния административен капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още