IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските фондови пазари отчитат ръстове от по над 30% от началото на годината

Анализатори очакват макро данните и бизнес климатът да се подобрят през следващите шест месеца

22:22 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските фондови пазари се утсремиха нагоре от началото на годината на фона на оптимизма за постигане на евентуална търговска сделка със САЩ и надеждата, че икономиката е достигнала дъното си, съобщава CNBC.

Показатетят Shanghai composite е нараснал с над 30%* от последната сесия за 2018 г. Индексът Shenzhen component за същия период е повишил стойността си с над 40%. Бенчмаркът CSI 300, който проследява най-големите компании, листнати в континенталната част на страната, също е скочил с над 35%.

За сравнение за същия период от малко над три месеца Dow Jones Industrial Average и S&P 500 са се придвижили във възходяща посока съответно с по над 13 и 15%.

Миналата година китайските капиталови пазар преживяха най-лошото си представяне от едно десетилетие, като Shanghai composite приключи 2018 г. със загуба от около 24,6%.

Пекин в сряда отчете по-добър от очаквания икономически растеж за първото тримесечие на 2019 г., а това може да повдигне допълнително настроенията на пазарите. Последните данни за БВП показаха, че втората по големина окономика в света е нараснала с 6,4% на годишна база през първите три месеца на годината, изпреварвайки очакванията на анализаторите за 6,3%.

Благодарение на стимулите от страна на китайското правителство през март страната публикува и данни за износа, които надминаха прогнозите, като неочакване разрастване на активността имаше и в индустрията.
На този фон изглежда, че и Пекин е близо до сключване на търговска сделка с Вашингтон след поредица от наказателни мита, които двете страни си наложиха през 2018 г.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви в понеделник, че двете страни все още имат много работа, но инвеститорите са все по-оптимистично настроени, че може да бъде постигната сделка между двете страни.

Анализатори очават макро данните и бизнес климата да се подобрят през следващите шест месеца.

*Изчисленията са на база стойностите на затваряне на сесията от 16 април 2019 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още