IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява доставките на петрол и въглища за Украйна

Забраната ще важи и за редица продукти от сферата на машиностроенето, леката промишленост и металообработването

14:57 | 18.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският министър-председател Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският министър-председател Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Руското правителство забранява износа на руски петрол и петролни продукти към Украйна, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. 

Той е подписал постановление за ограничаване на износа на въглища, петрол и продукти от петрол за Украйна по време на правителствено заседание по-рано днес.

Медведев също така обяви удължаване на забраната за внос на редица украински стоки в Русия.

„Ние сме принудени да защитаваме нашите интереси и да отвърнем на удара“, сподели руският министър-председател.

Той  поясни, че е подписал постановлението заради ограниченията, с които Киев е наложил подобни забрани за руски вносни продукти.

Премиерът уточни, че Русия разширява забраната за внос в страната на отделни видове украински стоки от сферите на машиностроенето, леката промишленост, металообработването, чиято обща стойност миналата година е била близо 250 млн. долара

Медведев добави, че се разработва списък от стоки, които от 1 юни тази година ще могат да се изнасят в посока Украйна само чрез отделни разрешителни.

Той уточни, че в тази категория влизат именно въглищата и петролните продукти.

Investor.bg припомня, че в началото на април Световната търговска организация (СТО) отсъди в полза на Русия в спора ѝ с Украйна, признавайки правото на Москва да ограничи украинския транзит на стоки по съображения за сигурност.

Русия въведе ограничения за транзита на украински стоки за Казахстан и Киргизстан през 2016 г. след влизането в сила на зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна.

Москва изтъкна като аргумент необходимостта да защити своята икономика и прекрати действието на договора за свободна търговия с Украйна.

През февруари 2017 година Киев подаде иск в СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
...че няма да продължава договора за дружба с Русия---Ти ***.ил ли си или да... къв договор, че русия ги нападна и анексира тяхна земя, ква дружба, кви 5 лева, им.бецил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Еколозите в Украйна били във фурор от тая новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
vladtepes
преди 4 години
Новият украински президент следва да сезира католикос Карекин II Нерсисян за прекратените доставки - докато встъпи в длъжност Страстната седмица и траура по повод *** на Цариградския патриарх архиепископ Месроб Мутафян ще са завършили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Хунтата в Киев рече, че няма да продължава договора за дружба с Русия итова е най-малкото следствие, което може да им се случи.По липсата на този договор могат да се случат доста по-интересни неща,граничещи с рев, сълзи и сополи!Ние разумява се ще бършем пак нассрани заддници,*** то още в Афганистан тия шпакли сме ги почнали,не е ясно, кога ще ги свършим......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още