IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се опитва да омилостиви ЕС

Компанията позволява свалянето на алтернативи на Chrome и търсачката ѝ от магазина ѝ с приложения

16:51 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google започна да предлага на потребителите на Android в Европа възможност да свалят алтернативи на нейния интернет браузър Chrome и на търсачката ѝ. Решението е опит за справяне с антитръстовите мерки на регулаторите в Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

От днес, след направен софтуерен ъпдейт, потребителите в ЕС ще имат възможност да свалят редица алтернативи на Google Search и на Chrome от магазина с приложения на Google.

Звеното на Alphabet заяви, че опциите ще варират според пазара, но Bing на Microsoft и норвежката Opera са значителни конкуренти съответно на пазара на европейските търсачки и браузъри.

Промените могат да помогнат на Google да избегне допълнителни глоби, след като от близо десетилетие води битка с ЕС.

Миналата година Европейската комисия (ЕК) глоби Google 4,3 млрд. евро за принуждаване на производителите на устройства предварително да инсталират търсачката и браузъра ѝ, с което ограничаваше конкуренцията. ЕС нареди на Google да промени това или е заплашена от допълнителни глоби, ако не отговори на изискването.

FairSearch, група, която включва чешката търсачка Seznam.cz и Oracle Corp., нарече промените недостатъчни. „Те не правят нищо за оправяне на основния проблем, че приложенията на Google ще останат по подразбиране на всички устройства с Android”, посочва групата. FairSearch подаде една от първите жалби до ЕС за Android.

През март Google обяви, че ще направи промени.

„Внимателно се вслушахме в обратната връзка, която получаваме, както от Европейската комисия, така и от други“, коментира главният директор на Google по правните въпроси Кент Уокър. „В резултат на това през следващите няколко месеца ще правим допълнителни подобрения на нашите продукти в Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още