IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници вече укрепват конструкцията на Нотр Дам

Министърът на труда Мюриел Пенико обяви в акаунта си в Twitter началото на проект, наречен "Строежът на Франция"

16:40 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работници укрепват с дъски поддържащата конструкция над една от прочутите стъклени розети в парижката катедрала Нотр Дам след опустошителния пожар в началото на седмицата, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

На мястото има огромен кран и работят ремонтни екипи, след като властите предупредиха, че част от конструкцията все още е в опасност. Пожарникари огледаха останалото от някогашния покрив, за да установят щетите. 

Временна дървена катедрала може да бъде издигната срещу Нотр Дам, докато се работи по възстановяването на оригиналната, съобщи в четвъртък ректорът на Нотр Дам Патрик Шове, цитиран от ДПА. Пред телевизия "Си Нюз" Шове каза, че кметицата на Париж Ан Идалго се е съгласила градските власти да предоставят част от площада пред Нотр Дам за издигане на временна постройка. Министърът на културата Франк Ристер потвърди, че е възможно да бъде издигната временна сграда, но отбеляза, че още не е взето решение.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска възстановяването на катедралата да бъде извършено за пет години, макар че според експерти този срок е твърде амбициозен.

Министърът на труда Мюриел Пенико обяви в акаунта си в Twitter началото на проект, наречен "Строежът на Франция", който цели да привлече млади специалисти да участват в реконструкцията на Нотр Дам, предаде ТАСС.

Остров Сите, на който се намира Нотр Дам, в сърцето на френската столица, днес е доста пуст, тъй като е затворен за всички освен жителите му. Магазините и заведенията не работят, няма ги и обичайните тълпи от туристи.

През целия ден днес Франция отдава почит на пожарникарите, спасили от рухване прочутата в цял свят катедрала и попречили нейните безценни съкровища да бъдат погълнати от огъня.

Президентът Макрон бе домакин на специална среща с огнеборците. "Страната и целият свят ни гледаха и вие бяхте за пример. Вие бяхте идеалният пример какви трябва да бъдем", заяви Макрон, приветствайки в президентския дворец 300 души, 250 пожарникари от Париж и района, полицаи, членове на Червения кръст и "Гражданска защита", допринесли за спасяването на катедралата. В понеделник вечерта държавният глава вече похвали работата на пожарникарите и ги нарече "герои". На срещата в президентството присъстваха и много министри.

По-късно в кметството на Париж ще се състои церемония в чест на пожарникарите, на която ще звучи цигулков концерт на Бах и ще бъдат четени откъси от романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".

В понеделник вечерта над 400 пожарникари се бориха девет часа да спасят датиращата от 12-ти век катедрала.

Кулата стрела и покривът бяха унищожени, но двете емблематични кули, розетите, старинният орган и и безценни произведения на изкуството бяха спасени.

За отбелязване е, че при пожара, избухнал по време на литургия, нямаше жертви благодарение на това, че пожарникарите и църковните служители са успели да изведат извънредно бързо хората от храма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още