IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Благоевград започна наказателно производство срещу Ал. Манолев

Бившият зам.-министър на икономиката отдал под наем на непълнолетно лице собственото си лозе, установи прокуратурата

18:06 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Манолев, заместник-министър на икономиката.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов</em></p>

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката. Снимка: Олег Попов

Окръжната прокуратура в Благоевград започна наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание и нецелево разходване на средства от ЕС срещу бившия зам.-министър на икономиката  Александър Манолев.

Той подаде оставка, след като стана ясно, че прокуратурата се е сезирала по медийни публикации за злоупотреба от негова страна с евросредства и е сезирала КПКОНПИ по случая.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Върховната касационна прокуратура е изпратила събраните материали по случая в благоевградската прокуратура.

Тя обаче вече е установила, че Манолев не е бенефициент по договора за отпускане на средства за къща за гости, който е сключен с ЕТ Ана Димитрова - Агро трейд.

Прокурорите разбрали също, че Манолев е учредил право на строеж с два последователни нотариални акта в полза на ЕТ Агро трейд изграждането на къщата за гости. Той е предоставил под наем на Ана Димитрова и собственото си лозе с площ 9,7 дка.

„Договорът за наем е сключен преди Димитрова да навърши пълнолетие и в качеството си на физическо лице. Има подозрение, че Ана Димитрова е подставено лице. Прокуратурата в Благоевград ще разследва и данъчни престъпления, коментира Арнаудова.

Установено е още, че Манолев като управител на търговско дружество, на което е собственик, е предоставил на ЕТ Агро трейд заем в размер на 700 хил. лева.

От отговор на министъра на земеделието става ясно, че Александър Манолев е член на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" (ДФЗ) в периода 19 юли 2017 г. до днес, когато е бил освободен. След справка става ясно, че ДФЗ трябва да осъществява петгодишен мониторинг дали отпуснатите средства се ползват по предназначение, който приключва на 18 октомври тази година.

Като член на УС Манолев е имал функции по управление и контрол на средствата на фонда, осъществяващ надзор на целевото им изразходване.

ДФЗ е предоставил копията от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони, цитиран в публикациите – „Изграждане на жилищна сграда за гости в местността “Чинар куши“ гр. Сандански“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още