IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР ще инвестира близо 1,1 млрд. евро в Западните Балкани през 2019 г.

Банката залага на развитието на частния сектор, пазара на труда, иновациите и прехода към чиста енергия

12:31 | 19.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на&nbsp;Европейската банка за възстановяване и развитие&nbsp;Сума Чакрабарти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти. Снимка: Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) планира да инвестира приблизително 1,1 млрд. евро в страните от Западните Балкани през тази година с акцент върху частния сектор, свързаността и прехода към зелена икономика, заяви ръководителят на банката Сума Чакрабарти в интервю за SeeNews. 

„Ние сме дългогодишен партньор на региона, ангажиран да подкрепя изграждането на икономика, която позволява на хората, особено на младите, да разгърнат потенциала си и да извлекат ползи от усилията, които полагат в собствената си страна“, споделя Чакрабарти, като добавя: „Трябва ни силен ръст, който да финансира нуждите на страните, но също имаме нужда от устойчив и приобщаващ растеж, който да служи на гражданите на тези държави“.

Финансовият експерт посети Косово, където ЕБВР се стреми към значително увеличаване на своите инвестиции – до 100 млн. евро годишно през 2019 г. от регистрираните 52 млн. евро за 2018 г.

„До момента сме инвестирали общо 363 млн. евро в 63 проекта в Косово“, посочва Чакрабарти, като добавя: „Предизвикателствата, които искаме да преодолеем, са подобни на тези в останалите страни от региона – насърчаване на потенциала на частния сектор, засилване на интеграцията и справяне с енергийното предизвикателство“.

През 2018 г. международният кредитор инвестира над 1,1 млрд. евро в Западните Балкани, като средствата са били насочени към 67 проекта.

По отношение на енергията от ВЕИ, експертът добавя че банката работи в тясно сътрудничество с властите за финализиране на регулаторната рамка във форма, която ще отключи значително количество инвестиции в чиста енергия.

Ръководителят на ЕБВР заяви още, че е убеден, че годишната среща на банката в Сараево през май ще спомогне за увеличаване на инвестициите в целия регион.

На 1 април сръбската Агенция за бизнес регистрации и Централният регистър на Северна Македония, с подкрепата на ЕБВР, създадоха обмен на бизнес и финансови данни през онлайн регистрационен портал за Западните Балкани, който ще служи като информационно гише.

Според Чакрабарти базата данни в момента включва повече от 500 хил. компании и предоставя информация за собствеността, управлението, финансовите отчети и организационните промени, позволяващи на заинтересованите страни да търсят компании, работещи в специфичен сектор, географско местоположение или други предварително определени критерии.

Коментирайки неотдавнашното споразумение между Скопие и Атина, което отвори пътя към членството на Северна Македония в ЕС, Чакрабарти заяви, че ЕБВР е много доволна от пробива в отношенията между двете съседни страни.

Към днешна дата ЕБВР е инвестирала повече от 1,8 млрд. евро в 113 проекта в Северна Македония, от които само 164 млн. евро миналата година. Чакрабарти допълни, че тази година банката очаква още по-сериозни инвестиции.

Друг основен стълб на банката е енергийната диверсификация чрез производството на енергия от ВЕИ, подобряването на преноса на енергия и оптимизиране на енергийната ефективност.

През декември Съветът на директорите на ЕБВР одобри нова петгодишна стратегия за енергийния сектор, която изключва финансирането на проекти за производство на електроенергия с въглища.

Целта на банката е да създаде енергиен сектор, който осигурява чиста, сигурна и достъпна енергия, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още