IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме – и какво не – от доклада на Мълър?

Публикуваната съкратена версия на текста от 448 страници отговаря на някои въпроси, но други остават все така обвити в мъгла

12:40 | 19.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-голяма част от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър от 448 страници стана публично достъпен, след като в четвъртък министърът на правосъдието Уилям Бар представи негова съкратена версия пред Конгреса и обществеността. Документът хвърли нова светлина върху работата на Мълър за това дали президентът Доналд Тръмп или представители на неговата предизборна кампания са имали отношения с Русия, както и дали държавният глава по някакъв начин е нарушил закона.

Кои въпроси все пак остават без ясен отговор и на кои бе отговорено, обобщава Bloomberg.

Участвал ли е Тръмп в опитите на Русия да му помогне?

Мълър е открил мащабни усилия от страна на Русия да се намеси в изборите от 2016 г., включително чрез осъществяването на редица контакти с представители на предизборния щаб на Тръмп, както и чрез извършването на обширна медийна кампания. Прокурорът обаче не е установил конспиративна дейност от страна на американски граждани.

Нарушил ли е Тръмп правосъдието?

Мълър е открил най-малко 10 случая на възможно нарушаване на правосъдието.

Прокурорът отказа да прави „традиционни“ заключения за това дали има извършване на престъпление, но въпреки това написа, че „не оправдава“ Тръмп.

И докато Мълър отказа да заеме своя позиция по отношение на нарушаването на закона, то Бар посочи, че той и заместникът му Род Розенстайн са установили, че няма достатъчно доказателства за извършено възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.

Путин ли е наредил намесата в изборите?

Хвалебствията на Тръмп за руския президент Владимир Путин от дълго време карат демократите да си задават въпроса дали двамата лидери са съзаклятничили заедно по време на изборите. Американското разузнаване установи по-рано, че руската намеса на вота е била одобрена от най-високо ниво в Москва.

Докладът обаче не посочва дали Путин лично е наредил извършването на операциите. Мълър вече повдигна обвинения на две дузини руснаци, които обвини в хакване на компютри на Демократическата партия и намеса чрез дейност в социалните мрежи по време на предизборната кампания.

Ще има ли и други, изпратени в затвора?

Мълър няма да повдига нови обвинения. Други разследвания, които не са свързани с неговата дейност, продължават – включително федерално разследване в Ню Йорк за подкуп, който Майкъл Коен – бившият адвокат на Тръмп, е дал по негово нареждане преди изборите.

Разследването по делото на дългогодишния приближен на президента Роджър Стоун все още продължава. Стоун вече пледира „невинен“ по обвинения в лъжесвидетелстване пред Конгреса, сплашване на свидетели и възпрепятстване на закона.

Конгресът и обществеността ще видят ли някога пълното съдържание на доклада?

Този въпрос може да завърши пред Върховния съд в битка между демократите от Камарата на представителите и министерството на правосъдието заради редакциите на текста на министър Бар и основните доказателства, събрани от Мълър.

Редакциите на Бар са маркирани по цветове, за да става ясно къде са пропускани пасажи заради наличието на класифицирана информация, показания, данни за продължаващо разследване или информация, която е възможно да нанесе вреда върху странични лица.

Министърът, който също така изпълнява длъжността на главен прокурор, заяви, че ще представи на определени комисии някои по-пълни версии на доклада. Правосъдната комисия в Камарата на представителите вече е подала искане за пълния текст.

Мълър обясни ли защо на първо място започна разследването?

Според доклада в края на юли 2016 г. - скоро след първите публикации на WikiLeaks на документи от Демократическата партия, „чуждо правителство се е свързало с ФБР за контакт през май 2016 г. със съветника по външна политика на кампанията на Тръмп Джордж Пападопулус“.

От текста става ясно още, че според Пападополус руското правителство е заявило готовност да подкрепи Тръмп „чрез анонимно публикуване на информация, очерняща кандидата на демократическата партия Хилари Клинтън“.

Това е станало причина ФБР да започне разследването на 31 юли 2016 г. за това дали кампанията на Тръмп е била координирана с руското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
tisia
преди 4 години
.....научихме че някой образ с нужните за целта позиции в обществото, прав или не прав, ако е добре спонсориран, може да ти разгони фамилията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Дедо Дони не е готин прякор. Трябвало е да измислите нещо по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Да веееее..е пич, никой не спори!Тръмп е агент на Путин с позивна: дедо Дони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Руската намеса в изборите е доказана.Съмненията за съзаклятничество между Тръмп и руснаците са основателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Какво научихме и какво не от доклада на Мълър? Какво научихте не знам, но знам какво не.От оня Гуайдо Германия не е приела дипломата,а е приела дипломата, пратен от Мадуро.Т.е. Германия признава сегашната Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още