IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: БСП изпреварва ГЕРБ заради „Апартаментгейт“ на евроизборите

За депутати в Европейски парламент със сигурност ще гласуват 34% от българите, анкетирани от „Галъп интернешънъл“

14:13 | 19.04.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата. ДПС остава константа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО.

Това е моментна снимка на електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент, направена от „Галъп интернешънъл“.

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще подкрепят БСП, 31% - ГЕРБ и СДС, а 11,1% - ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват „Демократична България“ с 4,5% и „Воля“ – с 3,5%, „Атака“ – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и „България на гражданите“ с по процент, и близо 4% други. Други 2,2% заявяват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. 

На респондентите беше зададен въпрос:  „Ако изборите за Европейски парламент се проведат сега и на тях се явят следните партии и коалиции, за коя от тях бихте гласували?“, както и поредица контролни въпроси.

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички; че по-скоро ще гласуват – 28%; че по-скоро няма да гласуват – 12%; че със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят.

Отговорите, разбира се, са декларативни и дават единствено ориентировъчна картина. Данните няма как да са прогноза за изборен резултат, уточняват от „Галъп интернешънъл“. Те са от ежемесечното независимо националнопредставително изследване лице в лице на „Галъп интернешънъл“, част от популярния Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“.

Анкетата е правена между 5 и 11 април сред 1015 пълнолетни българи в цялата страна на случаен принцип и е представителна за общо около 5,5 млн. постоянно пребиваващи с право на глас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
да да, знам че е така. по лошото е че никой читав няма да се кандидатира и пак ще са те ... последните що годе читави ако се сещаш бяха брутално дискредитирани с куп лъжи по вестниците и 80%те ги намразиха без видима причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
Моабет да става
преди 4 години
А аз мога. Всеки има апартамент или два или шест. Всеки живее къде с асансьор къде без. Въпроса е че, когато си на власт и някой ти "продаде" евтин апартамент това не е законна сделка. Това е подкуп, рушвет. Не съм сигурен за точният правен термин. Това е злоупотреба със служебно положение. Това че не декларираш истинската цена на имота не е "техническа грешка" това е документна измама. Това, че плащаш по-ниски данъци в бюджета си е кражва от народа. Това, че ти не разбираш за какво става дума значи не ти е мястото да коментираш в този сайт. Намират се някакви застъпници които твърдят. Ама вижте те и другите крадат. "Всички са маскари" - Бай ти ***. Всичките маскари в съда.Подали си оставката. И какво платили са си за греховете. Не, както е по закон. В съда и наказания каквито се полагат тези престъпления, че и по-тежки защото са публични личности от първият ред на управлението на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
*** = мaнгалuте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Държавата от години се управлява от мнозинства от по 10% от народа или между 600 000 и 800 000 човека.А сегашните управляват с гласовете на администрацията + *** и ДПС, които са горе долу толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 4 години
при 34% активност, незнам с кви очи после ще кажат, народа ме избра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 20
s3
преди 4 години
Не мога да разбера защо хората се влияят от такива пошли инсинуации като това кой имал апартамент и кой асансьор? Ами много хора имат апартаменти, и какво от това? На улицата ли да живеят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още