IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето

Страната се ангажира със структурно намаляване на задлъжнялостта и предотвратяване на спекулациите на пазара на недвижими имоти

16:12 | 19.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще продължи чрез политиката си да подкрепя икономиката, която все още е под натиска на забавянето и различни други предизвикателства въпреки по-добрия от очакваното растеж през първото тримесечие, съобщи в петък Висшият орган на Комунистическата партия, цитиран от Ройтерс.

Изявлението от политбюро идва два дни, след като Китай съобщи за стабилен растеж на годишна база от 6,4% през периода януари-март, отхвърляйки очакванията за по-нататъшно забавяне. По-доброто представяне на БВП се дължи на резкия скок в промишленото производство, като признаци на подобрение показва и потребителското търсене.

„Въпреки че потвърждаваме напредъка, трябва ясно да видим, че все още има много трудности и проблеми в икономиката“, заяви официалната информацията агенция Синхуа, цитирайки среща на политбюро, председателствана от президента Си Дзинпин.

В изявлението се посочва още, че външната икономическа среда като цяло се затяга и националната икономика на страната е под натиск.

За тази година правителството обяви намаляване на данъците и таксите в размер на 2 трлн. юана (298,35 млрд. долара), за да облекчи тежестта върху фирмите. В същото време централната банка намали задължителните резерви за банките на пет пъти от началото на годината, за да стимулира кредитирането. Очакванията са да има и допълнително разхлабване на политиката.

В петък политбюро отново подчерта, че правителството ефективно ще подкрепи частната икономика и развитието на малките и средните предприятия.

Властите ще постигнат баланс между стабилизирането на икономическия растеж, насърчаването на реформите и контролиране на рисковете, казват още политбюро.

Китай освен това се ангажира със структурно намаляване на задлъжнялостта и предотвратяване на спекулациите на пазара на недвижими имоти.

Очаква се икономическият растеж на Китай да се забави до около 30-годишно дъно от 6,2% през тази година, показва проучване на Ройтерс от миналата седмица. Причина за по-слабия растеж е бавното търсене в страната и от чужбина въпреки мерките за подкрепа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 години
време е за свободи и реформи иначе растежа ще приключи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
Устойчивият обществен просперитет на Китай зависи от успешната работа на Китайската централна банка (КЦБ).Китай страда от грешния начин на работа на КЦБ. Поради сложността на стопанските процеси КЦБ работи със съпътстващи щети. Сега Китай пренебрегва истината, че щетите от КЦБ подсигуряват възникване на нови щети.Сега, при всякакви стимули за икономиката Китай е с нарастваща заплаха от възникване на катастрофална криза.Устойчивият обществен просперитет на Китай е възможен само с правилен начин за работа на КЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още