IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Изключено е да поемем нов дълг, за да стимулираме икономиката на Германия

Търговските спорове на САЩ с Китай и ЕС и несигурността около Brexit са основните причини за забавянето на германската икономика

19:04 | 19.04.19 г. 3
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Олаф Шолц изключи възможността страната му да поеме нов дълг, за да стимулира забавящата се икономика и обвини за анемичния растеж тази година външни фактори като неразрешени търговски спорове и риска Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, предава Ройтерс.

В интервю за ВВС, излъчено в петък, финансовият министър от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) опроверга и притесненията, че най-голямата икономика в Европа може да изпадне в рецесия, след като правителството снижи наполовина прогнозата си за растеж за 2019 г. на 0,5%.

Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел е изправено пред призиви от партньорите от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) да подкрепи инвестициите, а консервативен депутат поиска пакет от стимули, за да даде силен тласък на икономиката.

„Просто имаме по-бавен растеж, което е далеч от рецесия. А когато сме глобализирана икономика, голям износител и вносител всички развития в световната икономика ще оказват въздействие върху развитието на страната ни. Знаем, че има забавяне на световната икономика. И знаем, откъде идва то. Причините са предимно политически“, посочи Шолц.

Той допълни, че търговските спорове между САЩ и Китай и САЩ и ЕС, както и несигурността около Brexit са основните причини за забавянето в Германия, а не структурни проблеми като слаби инвестиции.

Решението на Шолц да не поема нов дълг предизвика критики от консерваторите на Меркел и от лявоцентристката му партия ГСДП, както и от бизнес лидери, които искат по-ниски корпоративни данъци.

„Съгласен съм с всички хора в Германия, които казват, че не трябва да имаме допълнителен дълг. Много добра политика е да кажем, че имаме достатъчно дълг в Германия, че не трябва да го увеличаваме и че ще се придържаме към правилото да не повишаваме допълнително държавния дълг“, каза Шолц.

По думите му одобреното данъчно облекчение за семействата в размер на 10 млрд. евро (11 млрд. долара) на година, по-високите разходи за пенсии и социални осигуровки и инвестициите в дигитализация, инфраструктура и научно-развойна дейност трябва да поддържат икономиката.

Германия, чиято икономика постигаше растеж във всяка от последните девет години, има закон, известен като „дългова спирачка“, от 2011 г., който задължава федералното и провинциалните правителства на практика да елиминират структурния си бюджетен дефицит в рамките на пет до десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
хамстер
преди 4 години
санди, ама ти освен от имотите и от икономика ли разбираш?и какво викаш, марки са напечатали дойчетата, а?ти да не четеш вес'ник строго секретно и трета възраст? само там може да публикуват тая новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
Ако Великобритания излезе от ЕС без сделка, първото и полугодие ще бъде леко надолу, ще има слаби икономически сътресения, след което ще поеме курс нагоре и нагоре достигайки смайващо силна икономика. Ако Германия излезе от ЕС и въведе новата германска марка, ще се получи същото, ще хвръкне чак до космоса. Второто за някои хора е граничещо с фантазията, поне засега, но ако членките в зоната продължават да затъват до шия, а нещата натам вървят, този сценарий може и да случи. Иначе защо Германия ще поръча отпечатването във Франция на 350 млд. NDM/нова германска марка/, които в момента стоят на склад при специално съхранение, температура на въздуха, влага и т.н? 350 млд. са недостатъчни, но като за начало.. и защо ще драпа със зъби и нокти да си върне всичкото злато? Квото има да се случи, ще се случи, но много хора ще пострадат финансово, защото курса на еврото ще се срине поне с 50%. Общият дълг в ЕС няма да намалее, такова нещо е невъзможно да се случи, напротив, ще продължи да се увеличава и то с големи темпове, докато се събере свръх голямо напрежение, при което ще се получи взрив, след който ще има само пепел и жупел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Разумна позиция. Рискът от рецесия не е германски проблем. Държавите в периферията на ЕС трябва да намерят начини да се справят с дефицита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още