IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарът в Нотр Дам не успя да спре "жълтите жилетки"

Въпреки че инцидентът обедини Франция, протестиращите се готвят за нови демонстрации

10:36 | 20.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френското правителство мобилизира 60 хил. полицаи в страната, след като тазседмичния пожар в катедралата Нотр Дам не успя да спре протестите на “жълтите жилетки” за 23-та поредна събота, пише Bloomberg.

Няколко ключови членове на движението публикуваха, че имат намерение да се включат в нова демонстрация днес, посочвайки, че оспорването на политиките на президента Еманюел Макрон не е несъвместимо със скръбта за щетите върху емблематичния готически паметник.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастане заяви, че има индикации, че анархистите от “Черния блок”, които бяха обвинени за най-лошите насилствени действия през последните седмици, се очаква да се присъединят към протеста.

“Агресивните екстремисти отново планират да се съберат в някои градове, като Тулуза, Монпелие, Бордо и преди всичко в Париж”, заяви Кастане на пресконференция в Париж в петък. “Целта им е ясна: да направят друг 16 март”, когато имаше големи разрушения на булевард “Шанз-Елизе” в столицата.

Парижката полиция заяви, че няма да позволи протести в близост до “Шанз-Елизе” и Нотр Дам.

Въпреки че първоначално в понеделник пожарът в катедралата обедини Франция в скръбта ѝ, огромните суми, които бяха обещани за нейното възстановяване, се превърнаха в нов източник на недоволство за някои.

Пожарът в Нотр Дам възникна само час преди очакваното телевизионно обръщение на Макрон към нацията, в което той щеше да очертае данъчните и другите мерки, които предлага, в отговор на протестите на “жълтите жилетки”. Речта беше отменена. Очаква се той все пак да направи изявление, което може да е в по-различен формат от предварително планираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още