IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверки засякоха етикети на храни с неточна информация

Агенцията по храните усилено проверява агнешкото, яйцата и козунаците

10:55 | 21.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Хранителни продукти с липсваща информация върху етикета. Това са най-честите нарушения в търговската мрежа в Русе, които са засекли до момента инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи БНТ. Преди Великден и Гергьовден те следят за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.

На много места инспекторите открили липса на информация на български език, или пък етикетировката на български се разминава с тази на производителя от друга държава, обясни д-р Горан Георгиев от Областната дирекция.

„Пропускат се обикновено съставки, обявяване на алергени, регистрационният номер на производителя“, обясни той.
За да знае потребителят какъв е произходът, върху агнешкото или ярешкото месо тази година се поставя синя или червена маркировка. Ако е от България, печатът е син. 

„Проследяваме температурата на съхранение. Потребителят може да види цвета на месото – той трябва да е светло червен до керемидено кафяв“, казва д-р Мария Ботева.

Печатът върху яйцата гарантира, че са качествени, уверяват инспекторите и съветват да не се купува от улични търговци.

А самите потребители предпочитат да обиколят няколко магазина, докато открият най-доброто за трапезата си.
Междувременно български фермери се опасяват от нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги, съобщи NOVA.

От овцевъдната и козевъдна организация имат съмнения за печатите и дадоха за пример македонско месо, което се продава в българската търговска мрежа, според българските фермери – на нереално по-ниска цена. „Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал“, заяви Симеон Караколев.

Инспекторите от Агенцията по храните действително откриват обект, където се продава агнешко с нечетлив печат. „Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме”, заяви д-р Станимир Спасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още