IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обречени ли са търговските преговори между Европа и САЩ?

Споровете около земеделските продукти могат да провалят разговорите още преди тяхното начало

14:37 | 21.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа е готова да започне преговори със САЩ за трансатлантическо търговско споразумение. Възможно е да се окаже обаче, че разговорите са обречени още преди тяхното начало, пише CNN.

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) дадоха подкрепата си за старта на търговските преговори с Вашингтон в понеделник въпреки опозицията на Франция, причина за която стана отказът на САЩ от участие в Парижкото споразумение за климата. 

Сесилия Малмстрьом, еврокомисарят по търговията, на когото ЕС даде мандат за преговори, отбеляза, че ще се свърже с администрацията на американския президент Доналд Тръмп и ще даде начало на преговорите възможно най-скоро, след като и Вашингтон потвърди готовността си.

Въпреки това споровете относно земеделските продукти могат да провалят разговорите още преди тяхното начало, тъй като ЕС посочи, че те няма да бъдат обект на дискусии, докато САЩ настояват тези продукти да бъдат включени в преговорите.

Опозицията на Париж

Търговията на стоки и услуги между ЕС и САЩ се равнява на около 1,1 трлн. долара годишно. Френският президент Еманюел Макрон обаче изрази твърдата си позиция за разговорите, тъй като САЩ не е част от Парижкото споразумение за климата.

„Въпрос на принципи е: Европа трябва да бъде образцова и твърда по отношение на мерките си за климата“, посочи в изявление говорителят на френския президент.

През 2017 г. президентът Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ от споразумението, а според Макрон не би било справедливо само едната страна от бъдеща търговска сделка да се придържа към него. Въпреки френската опозиция обаче страните членки на ЕС подкрепиха началото на преговорите със САЩ с мнозинство.

И докато Франция не можа да предотврати началото на разговорите със САЩ, то Париж може да блокира сделката в резултат от тях. Всички страни членки на ЕС трябва да дадат съгласието и подписите си за търговските сделки, уредени от блока.

„Битката ще продължи най-вече в Европейския парламент, без който нито едно търговско споразумение не би могло да бъде сключено след преговори“, посочи още говорителят на Макрон.

Проблемът със земеделието

САЩ и ЕС вече имат различия по отношение на това дали земеделските продукти трябва да бъдат обект на търговските преговори.

ЕС е много предпазлив спрямо силно субсидирания си земеделски сектор. Междувременно САЩ имат желание да премахнат митата за тези продукти и да започнат да продават своите в Европа.

Проблемът е чувствителен за Стария континент, тъй като гласоподавателите в много страни се притесняват, че подобна търговска сделка би позволила вноса от САЩ на множество генномодифицирани продукти (ГМО).

САЩ обаче настояват, че ако Европа иска да постигне споразумение, то част от преговорите трябва да бъде и земеделският сектор.

„Няма да има каквото и да е (търговско споразумение) без земеделския сектор“, посочи търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър миналия месец.

Нарастващо напрежение

Неразбирателствата по повод земеделския сектор следват серия от конфронтации между САЩ и ЕС по отношение на търговията.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на мита върху вноса от ЕС на стойност 11 млрд. долара заради субсидиите на блока към авиопроизводителя Airbus, които Вашингтон отдавна определя като „нечестна практика“. ЕК отбеляза, че ще намери вариант да отвърне на американската мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Вероятно ще ми е интересно да го изгледам, но на Руски честно казано не си струва, ако имаше поне субтитри нямаше да е лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Обречени ли са търговските преговори между Европа и САЩ? Да....Поуката да се търси в падането на най-дълго живялата империя - Византияhttps://***.youtube.com/watch?v=TIHWnvk2Q4gТук ще видите от къде излизат университетите, банките, олигархията, демографският срив, излишните иневестиционни пари и пр. и пр., и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още