IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София остават почти без промяна през първото тримесечие

Спадът на ипотечното кредитиране във всички големи градове и в цялата страна се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията

10:27 | 22.04.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавянето в броя на сделките с жилищни имоти в повечето големи градове и в цялата страна, което започна от средата на миналата година, продължава и в началото на тази година, а спадът на ипотечното кредитиране се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2019 г. В София сделките през първото тримесечие са останали почти без промяна спрямо същия период на 2018 г., а в Пловдив и в цялата страна намаляват. Изключение от общата тенденция при големите градове са Варна и Бургас, където вписаните през първите три месеца на годината имоти постигат годишен ръст.

В столицата вписаните сделки с имоти се връщат към скромен ръст след спада от 3,2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Между януари и март в столицата са вписани 5641 сделки с имоти, което е точно с десет повече спрямо първите три месеца на миналата година. Това съответства на годишен ръст от 0,18%.

В Пловдив обаче тенденцията за спад на сделките с имоти продължава за трето поредно тримесечие. Между януари и март в Града под тепетата са сключени 3004 сделки, което представлява понижение с 15,8% спрямо същия период на миналата година, когато са били вписани 3569 сделки. Спадът се ускорява спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше отчетено свиване със 7,7%. Припомняме, че миналата година цените на жилищата в града се повишиха с 14% на годишна основа под влияние и на обявяването му за Европейска столица на културата и това явно отблъсква купувачите от пазара.

След спада през четвъртото тримесечие на миналата година сделките с жилищни имоти във Варна се връщат към растеж с годишно повишение от 4,8% между януари и март. Още по-силно увеличение на годишна основа е отбелязано в Бургас, където вписаните сделки през първите три месеца на годината са нараснали с 6%, прекъсвайки серията от три поредни тримесечия на спад.

Сред останалите големи градове силен ръст на вписаните сделки с имоти е регистриран също във Велико Търново (+9,4%), както и в Сливен и Шумен, съответно с 8,3% и 7%. В същото време обаче сделките с жилищни имоти в Русе намаляват с 1,4%, както и с 2% в Стара Загора, 6,8% в Плевен и 7% в Добрич, а в Благоевград остават без промяна спрямо същия период на миналата година. Спад е отбелязан и в цялата страна с 3,1% на годишна основа, като общият брой на вписаните сделки у нас през първото тримесечие е 40 003.

В 67,2% от включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията е отбелязан спад на сделките с имоти, сочат изчисления на Investor.bg. Най-голямо е понижението в Девин (-50%), а най-голям ръст е отбелязан в Мадан (+50%).

Общо в 20 града в страната са вписани под сто сделки с имоти през първото тримесечие, като най-малко са в Трън – само 17, сочат още данните на Агенцията по вписванията.

Осезаем спад на ипотеките

И докато при сделките с имоти някои големи градове все още постигат ръст, то вписаните законни и договорни ипотеки намаляват с двуцифрен процент във всички големи градове, както и в цялата страна.

В София спадът на ипотеките се ускорява в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше записано понижение от 16,7%. През първите три месеца на новата година е отчетено свиване с 24,4%, като общият брой на вписаните законни и договорни ипотеки за периода достига 2883. Това е второ поредно тримесечие на спад на ипотеките в столицата, след скромния ръст от 0,5% през периода юли-септември 2018 г.

Още по-осезаемо е намалението в другите големи градове. В Пловдив вписаните ипотеки намаляват за трето поредно тримесечие, като понижението достига 32,9% (834 законни и договорни ипотеки през първото тримесечие на 2019 г. спрямо 1243 година по-рано). Това е почти двойно по-голям спад спрямо свиването с 19,8% през четвъртото тримесечие на миналата година. Законните и договорните ипотеки в Града под тепетата се понижиха с 10,6% и през третото тримесечие на миналата година.

Във Варна вписаните ипотеки намаляват с 31,8% на годишна основа, като и тук понижението е почти двойно спрямо четвъртото тримесечие, когато те се свиха със 17,6%. В Бургас спадът на ипотеките достига 34,3%, като се ускорява спрямо последното тримесечие на миналата година, когато понижението беше с 23,3%. Вписаните законни и договорни ипотеки в морския град намаляват за трето поредно тримесечие.

В цялата страна вписаните ипотеки са 9039 спрямо 14 542 през същия период на миналата година, което представлява понижение с 37,8%. Двуцифрен спад на ипотеките е отчетен в почти всички градове в страната, като единствените изключения са Айтос, Ихтиман и Луковит, които отбелязват ръст на ипотечното кредитиране, а в Козлодуй броят на ипотеките е останал непроменен спрямо първото тримесечие на 2019 г. Минимален спад от 0,25% е отчетен в Поморие.

В Трън, където се вписани най-малко сделки с имоти в страната през първото тримесечие на тази година, няма нито една законна или договорна ипотека, а в Ивайловград, Крумовград и Котел е вписана само една. В 38 от 113-те изследвани града законните и договорните ипотеки  са под или точно десет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 53
s3
преди 4 години
Не сте прави, само ще кажа че в момента човек може да си купи собствено жилище без да има и един спестен лев. Лесно е д асе вземе 85% от оценката ипотечен, а останалите 15% да се финансират с потребителски, няма никакви пречки за подобно нещо и човек се оказва с апартамент без да е отделил и 1 лев. А ако вземе 20% потребителски, ето и за обзавеждане ще има. А лихвите са минимални, така се стимулира потреблението, защото спестовността е леко казано безсмислена, когато инфлацията ти яде от спестяванията.Така че, както се казва в такива моменти: Сега е момента за апартамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Голяма част от депозитите в бамките са раздадени като кредити, толкова лесни кредити, че не може и да бъде. При едно предстоящо разклащане на държавата поради ред причини, политическа нестабилност до сътресения в икономиката, рязко би увеличило процента на необслужваните кредити. Като прибавим дълга, който за малка държава като нашата твърде набъбна, предфалитните състояния на НЕК, БДЖ, Здравната каса, които са на червено общо над 10 млд, предфалитното състояние на около 80% от общините, окрадените 16 млд от КТБ/8 депозити+8активи/окрадените 16 млд от ДДС, 16-милиардният заем, който потъна незнайно къде.. и прочие. Тва е само част от действителното състояние на предфалитна България. Дори много от самите политици вече го предусещат, затова напускат потъващия кораб и бягат.. и скоро ще разберете от медиите, че много от тях са напуснали страната. Пробойната е такава, че няма как да се запуши, потъваме. Спасителният кораб "Световна банка" не бърза да отплава, той търпеливо ще дочака потъването на кораба "България" и чак тогава ще започне спасителната си мисия. Тогава Господ да ви е на помощ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
Kikaha2
преди 4 години
трябва да се купуват постоянно, ако не - има опасност къщата/апартамента от карти да се срути...лоша работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Имотният балон и продажбата на оръжие крепяха държавата на кибритени клечки, затова и се почувства малко възход, който обаче беше солидно преувеличен от управляващата вихрушка съставена само от крадци, бандити и разбойници. Милиардите печалби годишно от оръжие вече секнаха, секва и пазара с имоти. Това си го предвиждах от преди година, предвиждайки тотален срив в държавата в края на 2019 година. Лично за себе си очаквам "национална катастрофа", но нали знаете, че не всичко, което човек предвижда се сбъдва, дори изчисленията и сметките му да са правилни, така, че споко, не се панирайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Има ли изненадани, че няма получатели на кредити при тези цени? В крайна сметка и 0% да е лихвата като цената на имота е юбер висока, все тая - вноската пак е спирачка. Имаше статия и за Германия - уж ниски лихвите, ама няма ръст на собствениците... Или спадат в дадените кредити като брой е отражение на намалялото търсене. Тази работа с кеша за останалите сделки е меко казано спорна при липса на конкретна информация - всички гледаме една и съща колона "продажби", но какво точно е продадено не се знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още