IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със Зеленски начело Украйна поема по пътя към неизвестността

Това може би е последният шанс за положителна промяна и решително сближаване с ЕС на страната

10:55 | 22.04.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият телевизионен комик и настоящ политик Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс</p>

Бившият телевизионен комик и настоящ политик Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

Защо украинците винаги гласуват за някого, в когото са вложили всичките си надежди, и в крайна сметка все пак ще бъдат разочаровани? Това попита един киевски философ своите сънародници във вестникарски материал преди гласуването в неделя. И наистина: с избирането на бившия телевизионен комик Володимир Зеленски изглежда, както бе казал идеалистът Хегел, че всички събития в историята се повтарят поне по два пъти, а Карл Марклс бе добавил, че първия път се случват като трагедия, а втория като фарс.

Единствената политическа квалификация на Зеленски изглежда се състои във факта, че в собствената си телевизионна поредица е изиграл някогашния учител по история, който със своята антикорупционната програма случайно става президент и обединява страната си.

Дотук... зле. Но всичко това може да се види и от друга гледна точка. Украйна отново избра предполагаемия месия, но не се е отказала от мечтите, надеждите и исканията си. От това да заяви правото си да живее по-добре. И от това да изисква заплащане за своите милиони тонове стомана, за реколтата на културите си по чернозема и изобретенията на десетки хиляди инженери и IT разработчици, пише в свой анализ Handelsblatt.

Изборът на Зеленски е ясен знак. Това е десегрегация на политическия елит, за която от годни играят едни и същи фигури, дори и да са се провалили няколко пъти. Петро Порошенко заяви, че повечето украинци са били разочаровани след пет години, защото въпреки целия напредък олигарсите все още са на власт, а корупцията парализира икономиката.

Изборът на Зеленски е решително „Не“ на още от същото - на корупцията, олигарсите и непотизма. Украйна все още не се отказва от това след постигането на независимост през 1991 г. и двете революции на площад Майдан в Киев.

Хората там не се предават на предполагаемата съдба, а именно – да бъдат разкъсани в скута на големия руски брат. Там неизбежно ще се приземи страната, ако лошото управление на политическата класа в Киев продължи да я разбива и разединява. Изборът на политически неопитния, но популярен комик, може би е последното събуждане.

Вярно е, че избирането на телевизионни звезди често води до отрезвяващи резултати. Да вземем за пример избора на комика Бепе Грило и неговото движение „Пет Звезди“ в Италия или звездата на риалити шоуто The Apprentice Доналд Тръмп. Но има и добри примери: Холивудският уестърн герой Роналд Рейгън стана уважаван американски президент.

Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Хората решиха, че е по добре да поемат по пътя на неизвестността, отколкото по досегашния добре известен път. Ще има сърдити и мрънкащи, както винаги. До къде ще ги докара новия им път също е спорно. Народа изрази надежда, че няма да е още от същото. Явно е обаче, че все повече филмови актьори излизат на политическата сцена :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Зеленски към момента има само символични лостове на власт.И нищо по същество няма да променя.Най-много да разменят едни пленници и това е.Дълго е за обяснение, но той е бай никой.Шут с 1 олигарх зад себе си.И каза, че спасената с държавни пари банка няма да се връща на олигарха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Всеки комплексар - с неговата си интерпретация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
Изборът на Зеленски ще сложи прът в колелата на евроатлантиците в Украйна и ще спре процеса на евроинтеграция на страната в ес и влизането в нато и Украйна ще си остане неутрална като Швеция и Финландия. Долу европейския съюз, еврото, евроинтеграцията и евроатлантизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
https://cdn.news-front.info/uploads/2017/02/holop_ukr_.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
холопить >> глагол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Защото и с УКРАИНЦИТЕ е същото!СБЪРКАНА Е СИСТЕМАТА.На български няма да ме разбереш, но ще ти го кажа на украински:холопить
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Защо БЪЛГАРИТЕ винаги гласуват за някого, в когото са вложили всичките си надежди, и в крайна сметка все пак ще бъдат разочаровани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още