IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BIODIT получи първия ваучер за излизане на БФБ

Компанията очаква да стане публично дружество през май

16:29 | 22.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на BIODIT Юлиан Софрониев. <em>Снимка: BIODIT&nbsp;</em></p>

Изпълнителният директор на BIODIT Юлиан Софрониев. Снимка: BIODIT 

Българската технологична компания BIODIT е първата фирма, одобрена по схемата за финансова подкрепа за излизане на Българската фондова борса. Финансиране в размер на 50 000 лв. получи първият бенефициент по „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари“.

Ваучерът бе връчен на изпълнителния директор на BIODIT Юлиан Софрониев от д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП).

„В България обикновено само критикуваме, но днес имаме повод да похвалим тази успешна инициатива на Министерство на икономиката и ИАНМСП. Надявам се съвсем скоро да видим други подобни инициативи, които да помогнат на малкия и среден бизнес в България и за които управляващите да бъдат похвалени“, заяви Софрониев, цитиран от пресцентъра на компанията.

„Процедурата по одобрение на кандидатите е изключително бърза. Може би в рамките на две седмици се случиха нещата за първия бенефициент“, отбеляза изпълнителният директор на агенцията Бойко Таков.

Биометричната компания е не само първият бенефициент по програмата на ИАНМСП, но и първият български стартап, който излиза на БФБ. BIODIT е на финалната права по пътя си към борсата, като очаква одобрение на проспекта от Комисията по финансов надзор и първично публично предлагане през май.

Припомняме, че за намерението за първично публично предлагане първи писа Investor.bg през август 2018 г.  Компанията внесе проспект за първично публично предлагане на акции в Комисията за финансов надзор през февруари, а  IPO-то ще се осъществи с подкрепата на Karoll. Следвайки примера на BIODIT, други 12 малки и средни компании се готвят за излизане на Българската фондова борса.

BIODIT разработва и произвежда изцяло в България биометрични системи за контрол на достъп и работното време. Компанията също така е и разработчик на единствената по рода си биометрична система за превенцията на автомобилна кражба – CarSec, показала 99% успеваемост.

През 2018 г. BIODIT оборудва 2% от фирмите с над 100 служители с биометрични системи за контрол на достъп и работното време. Компанията успешно финализира втори кръг набиране на финансиране в размер на 500 хиляди лева. Инвеститорите са частният Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ II.  Още през 2016 г. BIODIT приключва Серия А финансиране от NEVEQ, a през 2017 г. става първата българска компания, която печели финансиране по направление Транспорт на Horizon 2020 за проекта PREVENT – предотвратяващ шофирането в нетрезво състояние.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още