IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Microsoft подкрепят китайския протест срещу работната седмица 996

Те призовават китайските технологични компании да спазват местните трудови закони, които ограничават работата до 40 часа седмично

21:30 | 23.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Служителите на Microsoft са публикували писмо в платформата за софтуерни разработчици Github (уеб базирана услуга за разполагане на софтуерни проекти и техни съвместни разработки върху отдалечен интернет сървър в т.нар. хранилище) в знак на солидарност с технологичните служители в Китай.

Работниците в технологичните компании в страната използваха платформата на Microsoft, за да се оплачат от изтощителните условия на труд и стандарта „996“ в индустрията, философия, подкрепена от технологичния милиардер Джак Ма. Името се основава на идеята за работа от 9 до 21 часа, шест дни в седмицата.

Служителите на Microsoft призоваха китайските технологични компании да спазват местните трудови закони, които ограничават работата до 40 часа седмично, с максимум 36 часа на месец извънреден труд.

„Същите тези проблеми проникват при заетите на пълно работно време и временните работни места в Microsoft и индустрията като цяло", казват служителите, чийто апел е цитиран от The Guardian.

Името на подсайта, където се съхранява материалът, се нарича 996.icu, в аналогия на коментар от един плакат, според който такъв график може да вкара работниците в интензивното отделение. Потребителите са създали списък с повече от 150 компании, за които се твърди, че имат нечовешки условия на работа, включително Huawei, Bytedance (създателите на приложението TikTok) и Ant Financial (свързани с Alibaba). Това бързо се превърна в един от най-бързо развиващите се материали на GitHub в историята на услугата, като е видяна повече от 200 000 пъти.

И след като историята стана популярна, Tencent и Alibaba, споменати в списъка, ограничиха достъпа до материала в браузърите, достъпни от централите си. В писмото си служителите на Microsoft призовават Microsoft и Github да поддържат форума „нецензуриран и достъпен за всички“.

„Историята ни казва, че мултинационалните компании насъскват работниците един срещу друг в надпревара към дъното, тъй като прехвърлят работни места чрез аутсорсинг и се възползват от слабите трудови стандарти в преследване на по-висока печалба", се казва в писмото. „Трябва да се обединим отвъд националните граници, за да осигурим добри условия за работа на всички по света".

Писмото първоначално е имало 30 подписа, а служителите зад него призовават колегите си да се свържат с тях, за да добавят още имена.

Това е последният засега подобен протест в технологична компания. През февруари служителите на Microsoft публикуваха петиция, която се противопоставя на договор за 480 млн. долара за предоставяне на американската армия на устройства с добавена реалност. Писмото бе подписано от повече от 50 служители.

През ноември 2018 г. служители на Google напуснаха работните места след медийни публикации за мениджър, който е бил освободен заради обвинения в сексуален тормоз, но е получил обезщетение от 90 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
междудругото американосите бачкат доста повече и по качествено от азиатците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
стандарта 996---идеален стандарт за ограничаване на раждаемоста и стимулиране на фармацефтичната индустрия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Подкрепям. Ако искат да градят имидж на световна икономически сила, китайците трябва да се измързеливят не по-малко от европейците и американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още