IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва битката за доминация в петролния сектор

Санкциите срещу Иран за износа на петрол влизат в сила през май и не е ясно как ще реагират държавите, които ги заобикаляха, коментира Георги Найденов

13:07 | 23.04.19 г. 5
Започва битката за доминация в петролния сектор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се стреми да довърши Иран икономически чрез санкциите за износа на петрол. До скоро Иран беше четвъртият по големина производител на петрол в ОПЕК с 3 млн. барела на ден. През април статистиката показва, че производството на страната се е свило до 1 млн. барела на ден. Тези данни коментира икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Изявлението на САЩ гласи, че Вашингтон забранява на целия свят да купува петрол от Иран. Това се отрази веднага на пазарите. Фючърсите на суров петрол скочиха до над 74 долара. Американският лек суров поскъпна с 3% и достигна най-високата си цена от октомври 2018 г.", каза той и коментира, че Саудитска Арабия е предпазлива засега.

Найденов напомни, че когато САЩ обявиха, че ще въведат санкции срещу Иран за износа на петрол, Саудитска Арабия повиши производството и капацитета си.

„Впоследствие се появиха осем държави, които могат да заобикалят американските санкции. Тогава цените на петрола спаднаха и запасите се увеличиха“посочи икономистът и информира, че санкциите ще влязат в сила през май.

Георги Найденов посочи, че през май големите производители от ОПЕК ще се срещнат в Саудитска Арабия и там ще бъде взето решение каква ще е политиката за бъдещото производство и износ на петрол.

Според него не може да се прогнозира как ще реагират осемте държави, които няма да могат да заобикалят санкционния режим на САЩ.

“Осемте държави, които досега заобикаляха санкциите на Вашингтон, са Китай, Индия, Южна Корея, Япония, Турция, Тайланд, Италия и Гърция. Южна Корея, който е традиционен съюзник на САЩ, внася от Иран т.нар. кондензат – ултра лек суров петрол“, обясни той.

Какви са очакванията за пазара на петрол, вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
За майката на знам, ама каква Сопа има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
че аз да не съм диктатор на средностатистическа държава от третия свят че да ми пука кога ще висне Късия на въжето? и след неговото време ще съм тук, спокойно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Когато авата стигне на Късия до майка му, тебе отдавна ше те е отнесла халата, та шти е последна грижа за майка му на Късия... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 4 години
... да и тогава на Късия, жална му майка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Рано или късно на некой ше му изтрещи бушона и ше се почне... Това поголовно мачкане по цял свят - то санкции, то ембарга, то въртене на пръст и тояга, то дрънкане на оръжия, то бой и по чужди, и по свои... Се некога некой ше се изока и ше драсне клечката и тогава ше се разбере, че не е сам и много са били на ръба преди това и едвам са стискали... И тогава - жална ни майна на сичките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още