IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво спъва България, за да се превърне в балканската Швейцария?

Недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство са проблемите на страната ни, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов

16:53 | 23.04.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има множество данни у нас, които сочат, че бизнес климатът е благоприятен – част от тях са приемливото равнище, на което остават основните макроикономически показатели, стабилна данъчна система, показателите за изпълнението на бюджета, ниските нива на националния дълг към БВП на страната. Остават обаче двата основни проблема – недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство. Това анализира Цветан Симеонов, председател на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако се подобри ситуацията в администрацията, можем да очакваме в недалечно бъдеще България да се превърне Швейцария на Балканите“, прогнозира представителят на предприемачите.

Симеонов коментира мнението на експерти, че сегашният икономически модел на страната е изчерпан. Според него промените не биха повлияли негативно, проблем е обаче, че в нашата страна често те се прилагат без да е извършена предварително оценка на въздействието им.

„Все пак резервите на модела не са напълно изчерпани, отбеляза Симеонов. „Българската икономика има още страшно много резерви – преди всичко ние все още изнасяме суровини, а има какво да се попълни в тази насока. Например, вече сме един от лидерите в Европа в производството на авточасти, но по-добре би било да започнем да ги изнасяме като готови автомобили“, посочи той.

Председателят на управителния съвет на БТПП коментира и възможността за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II. Според него това е една от темите, за чийто напредък ключова роля би имало създаването на електронно правителство.

„Хубавото е, че отдавна сме във валутен борд, дисциплината ни във финансовата част на икономиката е много по-сериозна, отколкото на други страни, които са дори членки на еврозоната“, каза Цветан Симеонов.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 2
retro_69
преди 4 години
Едно доста алтернативно и субективно мнение от моя милост,което на много от вас не би им харесало,а пък още повече няма да схванат ,какво искам да кажа....Първо: Внимавайте ,какво си пожелавате,че може и да се сбъдне...!Второ: Пази Боже ,България да се превърне в Швейцария,щото... това означва българите ,да са се превърнат в швейцарци....Трето: Слава Богу,засега няма никакви признаци,че точка две ще се случи....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Отчайващо сте прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
това може би е заради многото албански мигранти от 90-те, нали ! Тоест повече мигранти, по иновативна нация! Най-после стигна до правилния извод с тая тъъъпа глава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
Frosty
преди 4 години
Българите няма да забогатеят докато не свалят от власт и не натикат всички партийни номенклатури от герп в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
IQ96
преди 4 години
Самото заглавие е пълна тъпня: нерде Ямбол, нерде Стамбул. Видяла жабата, че подковават вола и хоп и тя си дигнала краката.Значи: липсват кадри, ама трябва да изнасяме повече крайни продукти! Че кой ще ги прави бе? Шведите? (за 3 браво!) 8 - също. Не напразно в Швейцария и Германия няма *** ограничения за касовите плащания. Там 100К франка са си бая пари. Дансаджиите и финансовото разузнаване само си бъркат по дупките (в носа) и само претоварват бизнеса с НЕСВОЙСТВЕНИ задачи. Е, няма да станем Швейцария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Самите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 8
ПИЧ
преди 4 години
Много важно е лошото законодатество, данъчни закони, банковите закони. Разби се банковата тайна, преследва се капитала от разни комисии и кави ли не още екземпляри. Защитата на кредиторите е слаба в ГПК, след всички изменения. Капитала е преследван и разледван. За един апартамент могат да те разледват. всевъзможни служби и службички. Така не се става Швейцария. Капитала изисква пълна тишина и дискретност, каквато у нас не може да има. От България се изнасят капитали, страната не е пазител на капитала, мноооооого сме далече от Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Оръжие и иноваторство !!! Швейцария 10 години подред е 1 в класацията на най-най-най-иновативните нации на света !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 4
data
преди 4 години
Свободното притежаване на оръжие ! п.п. Като в Швейцария :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Какво спъва България, за да се превърне в балканската Швейцария? Продажният "елит".А него го ражда и избира народа.Сиреч ценностите му са сбъркани - и на елита, и на народа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още