IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер обеща да спре „Северен поток 2“

Този проект не е в интерес на ЕС, твърди водещият кандидат за председател на ЕК на Европейската народна партия

21:00 | 23.04.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия (ЕК) на предстоящите европейски парламентарни избори, възнамерява да предотврати изграждането на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия.

„Аз съм против този проект, това не е в интерес на Европейския съюз (ЕС)", заяви политикът в интервю за полската медия Polska Times.

На Вебер, който понастоящем е представител най-силната партия в Европейския парламент, се приписват най-добри шансове за поста на председател на ЕК, който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер.

„Като ръководител на Европейската комисия ще използвам всички възможни правни средства за предотвратяване на Северен поток 2“, добави той.

Още в началото на март в интервю за полския Newsweek Вебер отхвърли „категорично“ проекта.

Така той се противопоставя на позицията на федералното правителство, което защитава газопровода през Балтийско море като принос за сигурността на доставките.

Запитан за противопоставянето на политиката на федералното правителство, той казва пред полския вестник: „Аз не съм германският кандидат за ръководител на ЕК, а кандидат на ЕНП".

Тъй като тръбата заобикаляла транзитни страни като Полша или Украйна, съпротивата е особено висока в тези държави. Франция и САЩ също са против, защото се страхуват от прекалено голяма зависимост на европейците от Русия. В допълнение, Вашингтон също иска да внася втечнен газ в Европа", посочи той.

„Северен поток 2“ е вторият тръбопровод в Балтийско море между Русия и Германия. Зад него стои руският държавен концерн „Газпром“, който ще поеме половината от планираните разходи по изграждането в размер на 9,5 млрд. евро. Другата половина се финансира от пет европейски енергийни компании - дъщерното дружество на BASF Wintershall, Uniper, OMV, Royal Dutch Shell и френската Engie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 4 години
"инвестициите", тоя вложител е далеч от инвеститор :)даже не знае кой е собственика на ГъзПром, но видиш ли отчетите бил чел! хахахаха. Импе, Гъзпром е държавна компания с часно участие на едни еврей дето по принцип ги плюеш, така че смятай кво тъъъпо парче си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 21
Sokratus
преди 4 години
До там ли го докарахме да защитаваме инвестициите си с коментари в ***, с надеждата, че ще изкараме някое дивидентче!!!!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 34
Sakamano
преди 4 години
Респект към Вебер. Надявам се да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 4 години
Импе, преди години ти съобщих че големите руски енергийни проекти, са големи руски празни приказки. Приеми го. Примири се. Това е истината. Пий една ракия и забрави. Толкова е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
противоестественикът ...ха ха , откъде ги копаш тези епитети ... добър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 21
zelka007
преди 4 години
импе поляците си гледат техния интерес ... дупчат в норвежкия шелф и строят техен газопровод . мани къде имат лицензи по норвежкия ами имат и лицензи вече за газ и в едно от шейхствата ... и там дупчат и ще добиват :))) ... найс а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 13
power grid
преди 4 години
Миташки успокой се и забърши пяната покрай ушите.Тоя не четеш ли в Полша е и *** поляците.Политик измамн.ик става за шеф на ЕС.Колкото по гполям измам.ник и крад.ец толко по добър политик и на по висок пост.Нищо няма да спре говори каквото се харесва на поляците за да гласуват за пропадналата му партийка.Тия бок.луци докато не затрият Европа няма да мирясат изча..дия на Дявола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
Апропо - защо така усърдно повтаряте мантрата, че Газпром е "държавна компания"? - Това е частна компания с държавно участие. Същата е и Total например - ама нея не я наричате: "държавна" - що, бе? Сещам се - може би намеквате, че Русия си е държава, а Франция вече не е баш такова, откак се напълни с мигри, дето палят църкви и колят свещеници на олтарът, а "правителството" на противоестественикът нарича това "случайни инциденти"?Няма как да не призная, че имате немалко право....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 21
Императорът
преди 4 години
Още повече - погледнато по-дългосрочно - европейската енергетика въобще не разполага с никакви алтернативи, освен газчицата, а няма откъде другаде да я вземат в нужното количество. То не може хем от въглищата да се откажат, хем АЕЦ-овете да затварят поетапно, хем да се напълнят с електробрички - хем да се скарат и с Газпром. Тия, с мозък в своите тимберици - ама не с пилешки като на тоя шебекоид - отдавна разбраха, че това с плочките и перчиците е: мижи да те лажем !!! Дори и сега някакви малоyмници като тоя напърчен хахавел да спрат проекта, само след 4-5 години по корем ще се влачат пред Саша Милър да го възобнови.Ама Газпром да бързат да завършат терминала за LNG край Петербург, че скоро може да се наложи да доставят ного-ного втечнен газ за Европата, пък еврогeйските политици да си правят сметката как да го представят за "американски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 23
Императорът
преди 4 години
Поредният мръceн политик, който е готов да съсипе европейската енергетика, само за да изпълнява политически поръчки. "Правни средства" нямаш, ***, защото Северен поток 2 не нарушава нито един закон и нито едно законодателство. Цитирай закон, който да спре един нормален търговски проект в угода на трета страна? Какво като Вашингтон иска да внася газ, при това газ с който НЕ РАЗПОЛАГА? Ами да дадат 20% по-ниска цена от Газпром и всички ще купуват от тях, къде е проблема? Кой го интересува мизерната държавица украйна? Газпром да не ги е осиновил, та да е длъжен да им плаща издръжка? Полските алкохолизирани *** като не искат руски газ, някой кара ли ги да внасят - нека си бичат въглищата !!!А Газпром и техните съдружници Мидичката Wintershall, Uniper, OMV и Engie като ви осъдят за обезщетение за проваления проект - и за разходи до момента, и за пропуснати ползи, ти ли ще плащаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още